Mainos

Vaihteeksi hyviä uutisia – Karjalassa kidutettu kansalaisaktivisti vapautettiin Venäjällä

Eilen venäläisoppositio sai kaivattuja hyviä uutisia, kun korkein oikeus perui kansalaisaktivisti Ildar Dadinin tuomion. 

Dadin on ensimmäinen kansalaisaktivisti, joka on tuomittu tiukasti mielenosoituksia rajoittavan lain mukaan. Lain mukaan toistuvasti luvattomiin mielenosoitukseen tai kokoontumiseen osallistunut henkilö voidaan tuomita pahimmillaan jopa miljoonan ruplan sakkoihin tai viiden vuoden vankeuteen. 

Dadin tunnetaan Venäjällä muun muassa aktiivisena mielenosoittajana, ja hän on järjestänyt myös useita yhden miehen mielenosoituksia, jotka ovat yleistyneet Venäjällä mielenosoituksien rajoittamisen seurauksena.

Aktivisti tuomittiin joulukuussa 2015 kolmeksi vuodeksi vankilaan, ja tuomiota lyhennettiin puolella vuodella vuonna 2016. Vapautumishetkellä vankeutta olisi ollut jäljellä vielä vuosi.

Kidutussyytöksiä Karjalassa

Tuomion purkaminen ja Dadinin vapautus on suuri helpotus paitsi aktivistin läheisille, myös koko oppositioyhteisölle. Moni on pelännyt Dadinin hengen puolesta, sillä hän on syyttänyt julkisesti Karjalassa Segezhan kaupungissa sijaitsevan vankilan vartijoita toistuvasta kidutuksesta.

Kidutussyytökset nousivat pintaan marraskuussa 2016, kun oppositiomediat julkaisivat Dadinin vaimolleen kirjoittaman kirjeen, joka alkaa toimintaohjeilla:

– Nastja! Jos päätät julkaista tiedot minulle tapahtuvista asioista, yritä levittää ne mahdollisimman laajalle. Se kasvattaa mahdollisuuksia siihen, että jään henkiin.

Kirjeessä Dadin kuvaili tapauksia, joissa vanginvartijat ovat toistuvasti hakanneet ja roikottaneet Dadinia, työntäneet tämän pään vessanpönttöön sekä uhanneet raiskauksella, jos aktivisti ei lopeta nälkälakkoaan.

Dadini kirje sai Venäjällä aikaan keskustelua vankien oloista, ja muun muassa internetsivusto Meduza selvitti muiden saman vankilan vankien pahoinpitelyitä. Myös Euroopan parlamentti vaati Dadinin vapautusta.

Venäläisviranomaiset taas nimittivät Dadinia "taitavaksi imitaattoriksi" ja kiistivät kidutussyytökset. Hänet päätettiin siirtää toiseen vankilaan, ja yli kuukauteen hänen olinpaikkansa ei ollut edes läheisten tiedossa.

Vapauteen lähipäivinä

Ildar Dadinin tuomiota päätettiin lopulta tarkastella uudelleen, kun Venäjän korkein oikeus löysi oikeusprosessista rikkomuksia. Silti tuomion täysi peruminen oli yllätys. Dadinin vaimo Anastasia Zotova arveli venäläismedioille keskiviikkona, että vallanpitäjien suhde Dadinin tapaukseen on muuttunut syystä tai toisesta.

– Voi olla, että se on ollut kansainvälinen paine, tai diplomaattisia pelejä, mutta asema "Dadinin täytyy istua" vaihtui nyt asemaan "Dadin täytyy vapauttaa", Zotova sanoi.

Venäläiset tiedotusvälineet ovat jo ryhtyneet spekuloimaan sillä, mikä voi olla vapautuksen taustalla, ja onko Dadinin turvallista jäädä Venäjälle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.