Sodanvastaisen kuvan piirtäneen Mashan isä joutuu vankilaan Venäjällä – tyttäreltä liikuttava kirje: "Olet sankarini"

Sodanvastaisen piirustuksen tehneen venäläisen Masha-tytön isä tuomittiin vankilaan. Lisäksi hän voi menettää lapsensa huoltajuuden, uutisoi Meduza.

MTV Uutiset kertoi aiemmin kuudesluokkalaisen venäläistytön sodanvastaisesta piirustuksesta. Mashan koulussa tekemässä piirroksessa Venäjän lippuun oli kirjoitettu sanat "ei sodalle" sekä Ukrainan lippu, jossa luki: "kunnia Ukrainalle".

Koulu soitti poliisit paikalle, minkä jälkeen tyttö otettiin huostaan ja isä sai syytteen venäläisarmeijan mustamaalaamisesta.  

Riippumaton uutissivusto Meduza kertoo, että viime viikolla tytön isä sai oikeudessa kahden vuoden vankeustuomion Venäjän armeijan toistuvasta mustamaalaamisesta. Mashan isä oli lukuisia kertoja kirjoittanut sosiaaliseen mediaan sodanvastaisia kommentteja.

Hän voi pahimmassa tapauksessa menettää myös tyttärensä huoltajuuden. Mashan huoltajuuskiista on toistaiseksi ratkaisematta ja tyttö asuu äitinsä luona.

Mies pakeni kotiarestista, mutta 30. maaliskuuta yöllä hänet pidätettiin Valko-Venäjän Minskissä. Hänestä ei ole kuultu sen jälkeen eivätkä hänen asianajajansa tiedä, missä hän on.

Venäjällä useita kertoja pidätetty aktivisti pakeni Suomeen: "Tämä maa paransi minut" 7:54

Katso video: Venäläinen aktivisti kertoo, miten Venäjällä kidutetaan toisinajattelijoita.

"Olet minun sankarini"

Meduza julkaisi verkkosivuillaan Mashan isälleen kirjoittaman kirjeen. Kirje on hyvin liikuttava. Masha toistaa kirjeessään monta kertaa rakastavansa isäänsä ja uskovansa, että kaikki lopulta kääntyy parhain päin ja he saavat olla yhdessä.

Tyttö myös kirjoittaa, että uskoo isänsä tehneen kaiken oikein ja olevansa tämän puolella. Hän sanoo, ettei toivoa saa menettää ja että lopulta oikeus voittaa. Hän pyytää, että isänsä löytäisi sisältään voimia taistella eikä luovuttaisi, sillä hän on tyttärensä mielestä maailman rohkein ihminen.

Masha lopettaa kirjeensä seuraavasti: Rakastan sinua, olet sankari. Minun sankarini.

Sananvapaus Venäjällä olematon

Sananvapaus on Venäjällä kaventunut entisestään Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Venäjän duuma allekirjoitti hiljattain uuden lainsäädännön, jonka mukaan venäläisarmeijaa sekä sotaa koskevan "valheellisen tiedon" julkaisusta ja arvostelusta voi saada jopa 15 vuotta vankeutta. Tämä koskee myös Wagnerin palkka-armeijan arvostelua, kirjoittaa riippumaton Meduza.

Esimerkiksi julkista "Ei sotaa" -kirjoitusta tai jopa "*** *****" eli tähdillä korvatun venäjänkielisen ei sotaa -version esittämistä pidettäisiin sodan arvosteluna. Tarina venäläisten sotilaiden tappamista siviileistä Butshassa puolestaan olisi väärennösten levittämistä eli vakavampi rikos kuin kannanotto sodan lopettamisen puolesta.

Vaikka duuma allekirjoitti lainsäädännön vasta hiljattain, todellisuudessa Venäjällä on jo yli vuoden ajan rangaistu ihmisiä eri tavoin sodan arvostelusta ja sitä koskevien niin sanottujen väärien tietojen eli todellisuudessa siis faktojen levittämisestä. Viime vuoden maalis–joulukuun välisenä aikana Venäjän tuomioistuimiin oli jätetty yli 5 500 pöytäkirjaa armeijan "mustamaalaamisesta". Tämä käy ilmi riippumattomasta Mediazona-julkaisusta.

Lue myös:

    Uusimmat