Aleksei Navalnyi joutuu venäläiselle vankileirille, jotka perustuvat Neuvostoliiton pahamaineisiin gulageihin – mitä niistä tiedetään?

Aleksei Navalnyi joutuu venäläiselle vankileirille – mitä niiden oloista tiedetään? 3:41
Aleksei Navalnyi joutuu venäläiselle vankileirille – tällaisia paikkoja ovat vankileirit Venäjällä.

Venäläisessä rangaistusjärjestelmässä suositaan vankileirejä, joissa vankeusrangaistusta suoritetaan työllä eivätkä pahoinpitelyt ole ennenkuulumattomia.

Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi tuomittiin viime tiistaina suorittamaan 3,5 vuoden mittainen vankeusrangaistuksensa ehdottomana vankileirille. Koska Navalnyi on suorittanut tästä tuomiosta jo vuoden kotiarestissa, hänen odotetaan istuvan tuomiotaan vankileirillä kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta. 

Taustalla on Navalnyin ja hänen veljensä Oleg Navalnyin kavallus- ja rahanpesutuomio niin kutsutussa Yves Rocher -jutussa, jonka Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut perusteettomaksi vuonna 2017. 

Tuomion muunto ehdottomaksi liittyy siihen, ettei Venäjän valtion virallisen selityksen mukaan Navalnyi ilmoittautunut ehdonalaisvalvojalleen hänen ollessaan Saksassa sairaalahoidossa. Navalnyi päätyi hoidettavaksi ulkomaille, kun hänet myrkytettiin Novitshok-hermomyrkyllä. 

Millaisia ovat venäläiset vankileirit?

Venäjällä vankileirit ovat tyypillinen rangaistusmuoto ja ne ovat perujaan Neuvostoliiton gulageista. Amnestyn asiantuntijan Anu Tuukkasen mukaan maan noin 900 vankilasta melkein 700 on tämän kaltaisia kolonioita. 

– Vankijärjestelmä perustuu käytännössä vankileireille. Se on yleisin vankilan muoto. Tavallisesti leirit sijaitsevat kaukana kaikesta, sijaintipaikat on tehty taloudellisin perustein. Esimerkiksi sinne, missä on tarvittu tietynlaista metsätyövoimaa tai muuta teollisuutta. 

Tuukkasen mukaan vankileirit ovat usein ylikansoitettuja ja vankien on vaikea huolehtia hyvästä hygieniasta. Olosuhteet voivat olla otolliset tautien leviämisen kannalta ja mikäli vanki on sijoitettu vankileirille kauas perheestään, läheisten tapaaminen on vaikeaa. Etenkin vankien siirrot ovat ihmisoikeuksien kannalta ongelmallisia.

– Usein vankeja siirretään pitkiä aikoja, esimerkiksi tutkintavankeudesta varsinaiseen vankilaan ja tällainen siirto voi kestää kuukaudenkin ajan. Olot siirron aikana ovat usein hyvin alkeelliset ja Amnestyn näkökulmasta ne saattavat täyttää kidutuksen määritelmän. Pienessä siirtosellissä voi olla jopa 12 vankia eikä vangeilla ole välttämättä minkäänlaisia saniteettitiloja tarjolla pitkiin aikoihin. 

Amnesty saa vuosittain raportointeja venäläisissä vankiloissa tapahtuvista pahoinpitelyistä ja kidutuksesta. Tuukkasen mukaan maassa pahoinpitelyt jäävät usein todentamatta, joten viranomaisia harvoin saadaan vastuuseen väkivaltaisuuksista.

Tuukkasen mukaan Venäjän vankiväestöstä jopa 20 prosenttia on tutkintavankeja. Etenkin tutkintavankiloissa oloja on kuvattu huonoiksi.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on vaatinut Navalnyin välitöntä vapauttamista.

Rukkasten ompelua ja parakkielämää

Yksi kansainvälisesti tunnettu vanki, venäläinen liikemies Mihail Hodorkovski kirjoitti paljon vankila-ajoistaan. 

Hän suoritti vankeusrangaistustaan vankileirillä, jossa Hodorkovskin tehtävä oli päivittäin ommella rukkasia, kertoo Venäjää pitkään seurannut toimittaja ja tietokirjailija Kalle Kniivilä. Hodorkovski kutsui vankileirien työtehtäviä ”tyhjänpäiväisiksi”.

– Herätys kello kuudelta ja aamutoimiin saa käyttää 10 minuuttia. Sitten marssitaan aamiaiselle, mennään töihin, marssitaan lounaalle, takaisin töihin ja puoli viideltä palataan parakkeihin, joissa on vapaa-aikaa illalliseen asti. Hodorkovski käytti vapaa-aikaansa lukemiseen ja kirjoittamiseen. Illalliselle marssitaan iltakuudelta ja sen jälkeen vangit saavat lukea tai esimerkiksi tavata asianajajaansa. Nukkumaan pääsee iltakymmeneltä.

Amnestyn asiantuntija Anu Tuukkasen mukaan ihmisoikeusjärjestö tarkkailee mielipidevankien tilannetta ja raportoi niistä säännöllisesti.

– Usein heihin kohdistuu enemmän häirintää ja rankaisutoimenpiteitä.

On etukäteen spekuloitu, että julkisuus suojelee Aleksei Navalnyita hänen vankilassaolonsa aikana. Kniivilä muistaa, että kun Hodorkovskia aikanaan siirrettiin vankilasta toiseen, moskovalainen delegaatti kävi etukäteen tarkastamassa vankilan olosuhteet.

Ollessaan vankilassa Mihail Hodorkovskin sellikaveri puukotti häntä keskellä yötä. Eikä hän välttynyt muultakaan häirinnältä.

– Vankiloiden johtohenkilöt eivät tietystikään halua, että vangeille tapahtuu jotain kontrolloimatonta ja saada siten ylimääräistä huomiota osakseen. En usko, että julkkisvangit ovat vankilanjohtajien näkökulmasta kovinkaan suosittuja, sillä heidän myötään koko leiri joutuu suurennuslasin alle. Eri asia on se, jos korkeammalta taholta päätetään toisin, Kniivilä pohtii.

Koska Navalnyi pääsee vapaaksi?

Aleksei Navalnyi on ollut näkyvä venäläisen opposition hahmo jo parisen kymmentä vuotta. Kniivilä uskoo, että hän jatkaa toimintaa poliittisen liikkeensä johtohahmona myös kiven sisältä.

Kniivilä pohtii, ettei ole täysin sanottua, että 2 vuoden ja 8 kuukauden kuluttua Navalnyi kävelee vankeuslaitoksesta ulos vapaana miehenä.

– Hodorkovski istui vankilassa niin pitkään kuin Putin halusi. Kun tuomio alkoi lähestyä loppua, keksittiin uusia syytöksiä.

Hän arvelee, että Navalnyi koki tärkeäksi kotimaahansa paluun, vaikka oli etukäteen tiedossa, että hänet saatettaisiin pidättää ja myöhemmin jopa tuomita.

– Kun katsoin hänen ilmeitään oikeudenkäynnin aikana, hän ei ollut täysin varma tuomiostaan etukäteen. Mutta uransa aikana hän on sanonut useaan otteeseen, että täytyy tehdä, mitä on tehtävissä ja tulkoot mitä tulee. Hän katsoi velvollisuudekseen palata, sillä hän voi ajaa kotimaansa politiikkaa vain Venäjällä. 

Lue myös:

    Uusimmat