Vaiettu henkirikos: Kolmekymppinen mies tappoi alkutalvesta ikätoverinsa Lohjalla, ruumis löytyi myöhemmin 200 kilometrin päästä Kouvolasta – syytteet neljälle

LIVE
MTV Uutiset Live kertoo päivän tärkeimmät uutiset.

Lohjalla tehdystä henkirikoksesta luetaan ensi viikolla syytteet Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Syyttäjän mukaan päätekijä sai ruumiin kätkemiseen apua kahdelta muulta. Kolmas tiesi henkirikoksesta, mutta suojeli rikoksentekijöitä vaikenemalla asiasta. Poliisi on ollut tapauksesta erittäin vaitonainen.

Lohjalla tapettiin helmikuun 23. päivä kolmekymppinen mies, jonka ruumis löytyi myöhemmin lähes 200 kilometrin päästä Kouvolasta. Poliisi on saanut tapauksen esitutkinnan valmiiksi ja tapaus on perjantaina edennyt syyteharkinnasta Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuteen.

Syytettynä on yhteensä neljä henkilöä: kolme miestä ja yksi nainen.

Päätekijänä on 1989 syntynyt mies, jota syytetään taposta ja hautarauhan rikkomisesta. Hän on myötänyt tappaneensa uhrin asunnollaan. Vuonna 1986 syntynyttä miestä ja 1973 syntynyttä naista syytetään hautarauhan rikkomisesta.

Poliisin mukaan kaksikko avusti päätekijää miehen ruumiin kuljettamisessa Kouvolan seudulle. Virkavallan mukaan heidän ilmeisenä tarkoituksenaan oli hävittää ruumis myöhemmin.

Vuonna 1956 syntynyt mies puolestaan on syytteessä rikoksentekijän suojelemisesta.

Kirjava rikoshistoria

Teon myöntäneellä pääsyytetyllä on taustallaan runsaasti aiempaa rikoshistoriaa. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa on tällä hetkellä hänen nimissään vireillä varkaus, virkamiehen väkivaltainen vastustaminen ja yhdyskuntapalvelun muuntorangaistus.

Vuosien 2005 ja 2018 välisenä aikana hän on syyllistynyt muun muassa varkauksiin, pahoinpitelyihin ja törkeään rattijuopumukseen. Aiempaa henkirikostaustaa hänellä ei ole ainakaan Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Tapon rikosnimike viittaa siihen, ettei teko olisi ollut murhan tavoin kovinkaan suunnitelmallinen tai tekotavaltaan erityisen julma tai raaka. Poliisi ei ole kommentoinut tekotapaa tai ruumiin tarkkaa löytöpaikkaa.

Poliisi tiedotti toukokuussa, että henkirikosta edelsi jonkinlainen riitatilanne, mutta tarkemmin virkavalta ei ole teon motiivia valottanut.

Tutkinta käynnistyi, kun uhri ilmoitettiin kadonneeksi. Myöhemmin poliisi alkoi epäillä henkirikosta. Ruumiin kätköpaikka ja epäillyt henkilöt selvisivät poliisin omien tutkimusten perusteella.

Vaikea selvitettävä

Poliisi tiedotti tapauksesta kevään aikana erittäin vähäsanaisesti: henkirikos tapahtui helmikuun lopulla, mutta asiasta tiedotettiin ensimmäisen kerran vasta toukokuun lopulla, kolmisen kuukautta miehen hengenriiston jälkeen.

Tutkinnanjohtaja kertoi Iltalehdelle aiemmin, että juttu oli poikkeuksellisen vaikea selvitettävä. Poliisin mukaan uhri oli ehtinyt olla kateissa jo jonkin aikaa, ennenkuin hänen ruumiinsa löydettiin.

Tapauksen tutkinnanjohtaja ei kommentoi tapausta enää, koska juttu on jo siirtynyt syyttäjälle. 

Lohjan henkirikosta puidaan käräjillä kaikkiaan kahtena päivänä. Ensimmäinen käsittelypäivä on ensi viikon perjantaina ja toinen elokuun loppupuolella.

Syyttäjä ei kommentoi tapausta ennen käräjäkäsittelyn alkua.

Samassa kaupungissa tapahtui helmikuussa myös toinenkin henkirikos, josta Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi kaksi miestä elinkautisiin vankeusrangaistuksiin heinäkuun alussa. Tekotavaltaan kidutusmaiseksi luonnehdittu murha tapahtui Lohjalla Virkkalan kaupunginosassa.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja