Jari-myrsky oli harvinainen myrsky, Ilmatieteen laitos vahvistaa.
Myräkän aikana pelastuslaitoksilla riitti tehtäviä Suomen eteläosista Pohjois-Pohjanmaalle. Myrskytuhoja syntyi erityisesti maan roudattomuuden takia.
– Mitatut tuulilukemat eivät voimakkuudeltaan olleet harvinaisia, mutta myrsky oli pitkäkestoinen ja tuulen suunta oli myrskypuuskille harvinainen kertoo tiedotteessa Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.
Myrskytuulet voimistuivat keskiviikkoiltana maan etelä- ja keskiosissa. Sitä seuraavana yönä myrskysi Etelä-Lapissa asti, ja myös Merenkurkussa ja Perämerellä koillistuuli oli myrskylukemissa. Maa-alueilla puuskat ylittivät 20 metriä sekunnissa Suomen keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Merialueille Jari oli armottomampi. Voimakkain puuska mitattiin Kalajoen Ulkokallalla 34,2 metriä sekunnissa. Samalla asemalla mitattiin myös 10 minuutin keskituulen maksimiarvo 28,2 metriä sekunnissa.
Jari toi runsaasti lunta etenkin maan eteläosiin, jossa sateen olomuoto vaihteli myös vedeksi ja rännäksi. Suurin vuorokauden lumikertymä mitattiin Hämeenlinnan Pirttikoskella, 28 senttimetriä. Vesisateiden osalta kärkeen nousi Helsinki-Vantaan lentoaseman havaintoasema, jossa satoi 65,4 millimetriä kahdessa vuorokaudessa.
Jos vettä tuli, sitä myös katosi. Kemin mittausasemalla mitattiin uusi matalan veden ennätys –161 senttimetriä. Entinen mataluusennätys ylittyi – tai alittui yli 30 senttimetrillä.
Jari teki ajokelistä paikoin erittäin huonon. Torstain ja perjantain aikana kuolonkolareissa on kuollut kuusi ihmistä, joista Seinäjoen turmassa kuolleet kaksi olivat alaikäisiä lapsia.
Sähkökatkoja oli Jarin aikana pahimmillaan yli 80 000. Perjantaina iltapäivällä sähköttömien kotitalouksien määrä oli laskenut alle 9 000:n.
– Havainnot ja vaikutukset huomioon ottaen tämä myrsky oli lumimyrskyjen harvinaisemmasta päästä. Jari-myrskyn lähin vertailukohta lienee Antin-päivän lumimyrsky 30.11.2012, meteorologi Tuovinen muistelee.