Mainos

Vahanen ja Fränti Malesiaan jos kaapatuille hallituksen anteeksipyyntö

Malesiasta Filippiinien viidakkoon kaapatut Risto Vahanen ja Seppo Fränti saattavat matkustaa Malesiaan ensi vuoden tammi-helmikuussa. Tämä edellyttää heidän mukaansa kuitenkin sitä, että Malesian hallitus esittää anteeksipyynnön kaikille kaapatuille.

Maassamme vieraileva Malesian kulttuuri-, taide- ja turismiministeri Dato Kadir on pyytänyt hallituksensa puolesta anteeksi Vahaselta ja Fräntiltä. Samalla hän kutsui heidät hallituksen vieraiksi Malesiaan. Ministeri Dato Kadir on Skandinavian kiertueellaan ennen Helsinkiä käynyt Kööpenhaminassa, Oslossa ja Tukholmassa.

Ministeri pyrki Helsingissä vakuuttamaan, että Malesia on turvallinen matkakohde. Sipadanin sieppausta hän piti valitettavana.

-On todella ikävää, että vieraasta valtiosta tulevat kaapparit kidnappasivat vieraitamme, hän sanoi. Dato Kadirin mukaan Malesiassa on erityisesti pienten saarten turvallisuutta parannettu huomattavasti poliisien, helikoptereiden ja aseistettujen veneiden avulla.
Risto Vahanen totesi, että Malesiassa on menneinä vuosinakin tapahtunut sieppauksia. Niiden jälkeen turvallisuutta on parannettu, mutta hälyn laannuttua kaikki on taas palannut ennalleen.

Vahanen sanoi olleensa juuri äsken yhteydessä muihin länsimaisiin Jolon saarelle kaapattuihin. Heille ei Malesian hallitus ole esittänyt anteeksipyyntöä. Ministeri Dato Kadir lupasi hoitaa asian ja kutsua myös heidät vierailulle Malesiaan.

"Malesian pitäisi teettää riskiluokitus"

Malesian pitäisi Risto Vahasen mielestä teettää alueellaan riskiluokitus esim. amerikkalaisella turvallisuuskonsultilla.

-Maalle olisi luonnollisesti eduksi, jos suurin osa sen alueesta todettaisiin riskittömäksi, hän sanoi Sipadaniin ei Vahasen ja Fräntin mieli juuri tällä haavaa tee - vaikka siellä nyt saattaisikin olla turvallista. Sipadania he pitävät luonnon puolesta paratiisimaisena sukelluspaikkana. Nyt heillä on marraskuuksi harkinnassa sukellusmatka Punaisellemerelle, joka kaksikon mielestä on turvallinen alue.

-Kun muilta kohtalotovereiltamme on pyydetty anteeksi, olemme valmiit matkustamaan myös Malesiaan, Vahanen lupasi ministeri Kadirille. Risto Vahanen ei usko, että Malesialla on riittävästi taloudellisia voimavaroja uuden teknologian käyttämiseen turistien suojelemiseksi. Sipadanissa harkitaan hänen tietojensa mukaan kuitenkin mm. satelliittivalvonnan käyttöönottoa.

Ministeri Kadir olisi mielellään nähnyt kaksikon jo parin viikon kuluttua kotimaassaan. Kuala Lumpurissa ajetaan näet silloin formula-ykkösten päätöskilpailu, jossa myös ministerin ihailema Mika Häkkinen ajaa.

-Ei nyt sentään ihan näin äkkiä, toppuuttelivat Fränti ja Vahanen. Kaksikolta on tulossa joulumarkkinoille kirja kaappauksen vaiheista.

-En sano, minkä vuoden jouluksi, naureksi Vahanen. Kustannussopimus kirjasta allekirjoitetaan tällä viikolla. (MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.