Vaatiiko pomo liikaa, käykö kumppani hermoille? Tutkimus paljasti, miten "stressaava elämä" uhkaa sydäntä

Kuinka tunnistaa sydänongelmat? 17:00
Sydänsairaus voidaan sekoittaa astmaan tai närästykseen – varo hiipivää oiretta!

15 vuotta kestäneessä seurannassa kävi ilmi, että stressaavat elämäntapahtumat ja ihmissuhteet voivat suurentaa riskiä sydän- ja verisuonitauteihin naisilla.

Stressaavat elämäntapahtumat ja ihmissuhteet voivat suurentaa naisten riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Myös työstressi altistaa sairastumisille, mutta vain jos se yhdistyy kuormittaviin ihmissuhteisiin.

Seuranta kesti 15 vuotta

Tiedot käyvät ilmi Journal of the American Heart Association -lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa 80 000 keskimäärin 63-vuotiasta naista seurattiin 15 vuoden ajan.

Seurannan aikana 5 prosenttia naisista sairastui sepelvaltimotautiin.

"Stressaava elämä" lisäsi riskiä

Stressaavat elämäntapahtumat, kuten puolison kuolema, sairastuminen, työpaikan menettäminen tai avioero edeltävän vuoden aikana, liittyivät 12 prosenttia suurempaan sairastumisriskiin, tulokset osoittivat.

Kuormittavista ihmissuhteista kärsivien sairastumisriski oli puolestaan 9 prosenttia suurempi kuin osallistujien, joilla ei ollut stressiä.

Kuormittavilla ihmissuhteilla tarkoitettiin henkilöitä, jotka toistuvasti käyvät hermoille, vaativat liikoja tai syrjivät jollain tavoin.

Näin työstressi vaikutti

Työperäinen stressi yksistään ei liittynyt suurentuneeseen sydäntautiriskiin, mutta yhteys näkyi osallistujilla, joilla oli lisäksi kuormittavia ihmissuhteita. Tämä saattaa kertoa vaikeuksista muiden työntekijöiden tai esimiesten kanssa.

Yhdysvaltalaisten tulokset vahvistavat näyttöä stressin ja sydän- ja verisuonitautien yhteyksistä. Aiempien tutkimusten perusteella stressi voi muun muassa haitata verisuonten toimintaa ja johtaa haitallisiin elämäntapoihin, ja sitä kautta altistaa sydän- ja verisuonitaudeille.

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat