Vaasa teki sen taas! Kaikki vaasalaisabiturientit pystyvät osallistumaan yo-kirjoituksiin – ylilääkäri kertoo, miten koronaonnistumisiin on pystytty

6:50
HUS ehdotti koronarokotuksiin uutta mallia, maakunnissa ideaan suhtaudutaan nuivasti – näin eri sairaanhoitopiirit perustelevat kantaansa

Vaasan sairaanhoitopiiri on onnistunut parantamaan tautitilannettaan siinä määrin, että tämän hetken tiedon mukaan alueen jokainen abiturientti pystyy osallistumaan kirjoituksiin suunnitellusti. 

Vaasan terveyskeskuksen johtava ylilääkäri Heikki Kaukorannan mukaan sekä Vaasan sairaanhoitopiirissä että Vaasan kaupungissa koronatilanne on rauhoittumaan päin. 

– Me uimme tietyssä määrin yleistä linjaa vastaan siten, että meidän ilmaantuvuuslukumme ovat helmikuun puolivälistä lähtien olleet laskusuunnassa. 

– Ja niinhän me olemme siirtyneet laajasta leviämisen vaiheesta kiihtymisvaiheeseen tai tässä tilanteessa pitäisi varmaan sanoa tartuntojen hidastumisvaiheeseen, Kaukoranta kertaa.

Abiturienttien terveys selkeä onnistumisen mittari

Selvä onnistumisen merkkinä koronaepidemian hillinnässä Kaukoranta pitää sitä, että ensi viikolla Vaasassa kaikki abiturientit pystynevät osallistumaan ensi viikon ylioppilaskirjoituksiin. 

Hänen mukaansa Vaasan sairaanhoitopiirissä ei ole tällä hetkellä yhtäkään abiturienttia karanteenissa tai eristyksessä. 

– Tämän päivän tiedon mukaan jokainen kokelas pääsee kirjoittamaan kokeensa suunnitellusti. 

– Tämä on meille tärkeä asia, sillä nämä nuorison edustajat ovat valmistautuneet tähän koitokseen kolmen vuoden ajan. Jos se olisi mennyt mönkään, se olisi ollut monelle aikamoinen pettymys, Kaukoranta pohtii. 

Säntillisyys ja yhteisöllisyys onnistumisen avaimina

Vaasa näytti esimerkkiä taudin tukahduttamisesta viime syksynä, kun Vaasan kaupungin koronatilanne muuttui radikaalisti lyhyessä ajassa viime lokakuussa.

Tuolloin koronatilanne ryöpsähti monipäiväisessä opiskelijatapahtumassa, ja valtaosa alueen tartunnoista todettiin nuorilla aikuisilla. 

Kaukorannan mukaan esimerkiksi juuri maskien käyttö on ollut osa vaasalaisten ja lähialueiden ihmisten arkea viime syksystä lähtien.  Kuten viime syksynä, myös tämän vuoden puolella Vaasan alueen koronatilanne on rauhoittunut etenkin siksi, että alueen asukkaat ovat noudattaneet annettuja ohjeita ja sääntöjä säntillisesti.

– Vaasassa on ollut koko yhteisö mukana. Maskien käyttö on hirvittävän laajaa yleisissä tiloissa ja kauppaliikkeissä – vain hyvin harva kulkee kaupungilla ilman maskia.

Hiihtolomaviikolla ja etäopinnoilla vaikutusta tautitilanteeseen

Kaukorannan mukaan myös se, että alueella perusopetuksen luokat 7–9, toinen aste sekä ammatillinen koulutus ovat olleet etänä viimeiset kolme viikkoa, vaikuttavat tautitilanteeseen. 

Edellä mainitut ikäryhmät siirtyivät etäopetukseen heti hiihtolomaviikon jälkeen, minkä vuoksi taukoa lähiopetukseen tuli kaikkiaan neljä viikkoa.

– Silloin myös pienet lapset ovat olleet suurimmissa määrin kotona ja niinpä esimerkiksi päiväkodit, koulut ja oppilaitokset on saatu rauhoitettua.

– Pari viikkoa sitten oli nähtävissä sama trendi Vaasaa ympäröivällä Pohjanmaan alueella. Sielläkin tartuntatautitilanne korjaantui hyvin nopeasti, Kaukoranta kertoo tyytyväisenä. 

8:58
Lasten koronatartunnat kasvussa, mistä se johtuu ja onko syytä huolestua? Lasten infektiolääkäri MTV:n haastattelussa

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja