Vaasalaisopiskelijat juhlivat viikonloppuna railakkaasti koronasta huolimatta – maskeja ei pidetty eikä turvaväleistä välitetty: "Siellä tanssittiin ja suudeltiin"

3:20
Vaasan koronaryppään kuriin saaminen vaatii järeitä karanteenitoimia – johtava ylilääkäri: "Olen tyytyväinen, jos luku pysähtyy tuhannen paikkeille"

Opiskelijat järjestivät viime viikonloppuna Vaasassa kahdet yli 30 hengen juhlat Palosaarella ja Vöyrinkaupungilla. Asiasta uutisoi Ilkka-Pohjalainen.

Lehden mukaan Cantare-juhlatilassa Vöyrinkaupungilla järjestetyissä juhlissa oltiin ilman maskeja, ja juhlat jatkuivat vielä lauantaina iltapäivällä. 

MTV Uutiset tavoitti Palosaarella sijaitsevan Työväen Pursiseuran vahtimestarin, joka kertoo olevansa pettynyt opiskelijoiden käytökseen.

 – Hirveä meininki, kerta kaikkiaan. Siellä tanssittiin ja suudeltiin, Bjarne Sjöberg kuvailee.

Sjöbergin mukaan kukaan ei käyttänyt juhlissa kasvomaskeja, eikä turvavälejä noudatettu. Vahtimestarin mukaan osa juhlijoista oli erittäin päihtyneitä.

Opiskelijat olivat vuokranneet tilan perjantaiksi ja lauantaiksi. Sjöberg ei tarkemmin tiennyt, mistä porukasta oli kyse.

– Heillä oli punaiset haalarit.

Vaasan yliopiston opiskelijat käyttävät punaisia haalareita.

Ei virallisia ainejärjestön tapahtumia

Ilkka-Pohjalaisen mukaan pursiseuran tilanvuokraajana oli Vaasan yliopiston kauppatieteilijöiden Warrantti-ainejärjestön entinen aktiivitoimija. Juhlissa on ollut myös eri ainejärjestöjen opiskelijoita, lehti kertoo.

Warrantin puheenjohtaja Tuomas Koivistoinen kertoo MTV Uutisille olevansa tietoinen, että kauppatieteilijät ovat järjestäneet useita varjojuhlia, niin vuokra- kuin yksityistiloissa.

– En suosittele, Koivistoinen kommentoi.

Koivistoinen painottaa, että kyseessä eivät olleet viralliset ainejärjestön tapahtumat. Esimerkiksi virallinen vuosijuhla siirtyi koronaepidemian vuoksi.

Rehtori: Omalla ajalla tapahtuvaa toimintaa

Vaasan yliopiston rehtori Jari Kuusisto on tietoinen, että koulun oppilaat ovat juhlineet vapaa-ajallaan. Kuusiston mukaan yliopisto ei voi erityisemmin vaikuttaa asiaan.

– Kyseessä on omalla ajalla tapahtuvaa toimintaa, johon ei voi vaikuttaa muu kuin viranomainen. Yliopisto voi lähinnä kehottaa varovaisuuteen ja antaa vahvoja suosituksia vapaa-ajalle. 

– Korona ja alkoholi sopivat huonosti yhteen, Kuusisto toteaa.

Vaasan sairaanhoitopiiri on tiedottanut useista koronatartunnoista ja altistuksista Vaasan yliopiston opiskelijoilla.

Kuusiston tiedossa ei ole, että kukaan Vaasan yliopiston opiskelijoista olisi sairastunut koronan vuoksi vakavasti.

Vaasan yliopisto on siirtynyt etäopetukseen koronatartuntojen vuoksi.

Vaasan tilanne on pahentunut

Vaasan alueen koronavirustilanne on pahentunut viime päivien aikana huomattavalla tavalla.

Kaikkiaan Vaasan sairaanhoitopiirin alueella on todettu ainakin 222 koronavirustartuntaa, joka on alueen asukaslukuun suhteutettuna suuri määrä.

Sairaanhoitopiirin alueella kahden viimeisen viikon ajalta laskettu ilmaantuvuusluku on nyt 66 tapausta per 100 000 asukasta. 

Vaasan kaupungin ylilääkärin Heikki Kaukorannan mukaan tartuntaketjuja on pystytty osittain jäljittämään, ja ne liittyvät opiskelijoiden aiempaan juhlintaan viime kuussa.

– Näyttää siltä, että 23.–26.9. kaupungissa pidetyt uusien opiskelijoiden juhlat ovat toimineet varsin merkittävänä tartunnan levittäjänä.

Kaukoranta arvioi, että Vaasassa nopeasti kiihtyvän koronatilanteen takia karanteeniin asetetaan luultavasti vielä satoja ihmisiä lisää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja