Vaarallinen ja rasittava yötyö – kuormittavuudesta eläkeiän mittari?

Eläkeuudistuksen kolmikantavalmistelu on saatu valmiiksi. Työuran kuluttavuus voisi olla ehtona varhaisemmalle eläkkeelle.

Työuraeläkkeen voisi saada, jos pitkä ja raskas ura on heikentänyt pysyvästi mahdollisuuksia jatkaa työssä, mutta täyden työkyvyttömyyseläkkeen kriteerit eivät täyty.  

Uudistuksen myötä alin vanhuuseläkeikä nousisi nykyisestä 63 vuodesta asteittain.   

Rasittuneisuutta ja kuluneisuutta aiheuttavat työn ominaisuudet lueteltaisiin laissa. Esimerkiksi toistuva yötyö olisi yksi työn rasittavuutta lisäävä kriteeri. Kuormittavana pidettäisiin myös muun muassa korkeaa onnettomuusriskiä ja väkivallan uhkaa, hankalia työasentoja sekä voimaa tai suurta nopeutta vaativia toistuvia työliikkeitä.    

SAK:n eläke- ja työura-asioiden päällikön Katja Veirton mukaan työuraeläkkeen kriteerit ovat tiukat.   
– Uuteen lainsäädäntöön määritellyt kuormitustekijät ovat kuitenkin niitä, jotka ovat tutkitusti riski työkyvylle ja työssä jaksamiselle, Veirto kertoo.  

Nyt kolmikannassa valmiiksi saatu uudistus koskisi yksityisiä aloja. Julkisen puolen uudistuksen valmistelu on vielä kesken, mutta se on tarkoitus saada valmiiksi toukokuun aikana. Lähtökohta on, että muutokset olisivat molemmilla puolilla samat.  

Uudistukseen liittyvät hallituksen esitykset on tarkoitus antaa eduskunnalle loppukesästä. Uudistus olisi näillä näkymin tulossa voimaan vuoden 2017 alussa.  

Lue myös:

    Uusimmat