Kova työtahti uuvuttaa – yhä useampi ei usko jaksavansa edes paria vuotta ammatissaan

Suomalaisten työntekijöiden työkykyennuste on heikentynyt. Yhä useampi ei usko jaksavansa kahta vuotta pidempään omassa ammatissaan, selviää Työeläkeyhtiö Varman ja työhyvinvoinnin asiantuntijayritys Odumin selvityksestä.

Työkyvyn ennuste heikkeni erityisesti alle 40-vuotiaiden kohdalla. Työkyvyn menettämiseen vaikuttavat työhön liittyvät tekijät, erityisesti työn vaatimukset ja kova työtahti.

Etenkin henkisen hyvinvoinnin haasteet näkyvät ruuhkavuosien eli 30–49-vuotiaiden keskuudessa.

– Onko työntahti kiristynyt vai onko työnhallinta heikkoa? Välttämättä työtahti ei ole kiristynyt, vaikka se siltä tuntuisi - voi olla, että työnhallinta on entistä vaikeampaa, pohtii asiantuntijalääkäri Tanja Rokkanen työeläkeyhtiö Varmasta.

Alkoholin juominen vähentynyt

Vaikka yhä useampi ei näyttäisi jaksavan työssään, on kuitenkin terveyskäyttäytyminen parantunut. Työntekijät liikkuvat enemmän ja tupakkatuotteita sekä alkoholia kulutetaan aiempaa vähemmän. Erityisesti 18–39 -vuotiaiden ryhmässä humalahakuinen juominen on lähes puolittunut vuodesta 2009.

Selvityksessä todetaan, että työpaikoilla tarvitaan entistä enemmän esimiesten, henkilöstöhallinnon, työntekijöiden ja työterveyshuollon yhteistyötä työntekijöiden työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen.

Varma ja Odrum tutkivat työhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä vuosilta 2009, 2011, 2013 ja 2015. Tutkimukseen on osallistunut lähes 124 000 vastaajaa, jotka ovat arvioineet omaa työkykyään omassa ammatissaan.

Lue myös:

    Uusimmat