Ilmarisen toimitusjohtaja poistaisi ylimmän vanhuuseläkeiän – "Eläkeläiset ovat valtava työvoimapotentiaali"

Näin Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen perustelee, miksi hän poistaisi ylimmän eläkeiän 1:42
Näin Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen perustelee, miksi hän poistaisi ylimmän eläkeiän

Eläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen olisi valmis poistamaan ylimmän vanhuuseläkeiän, joka on nykyisin 68–69 vuotta syntymävuodesta riippuen. Yläikärajan poisto helpottaisi eläkeläisiä halutessaan jatkamaan työntekoa esimerkiksi osa-aikaisesti.

Eläkeläisten olisi helpompi jatkaa työntekoa, jos vanhuuseläkkeen yläikäraja poistettaisiin. Eläkkeelle jäämiseen liittyvä hakemusbyrokratia voisi helpottua merkittävästi.

Eläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen näkee eläkeläisissä merkittävä potentiaalia työelämään.

– Eläkeläiset ovat valtava työvoimapotentiaali. Moni tekee töitä vielä eläkkeelle jäädessään. Onko enää tarvetta ylimmälle vanhuuseläkeiälle? Vai voisiko eläkettä karttua vaikka yli 70-vuotiaaksi asti, kun työtä tekee, Pölönen pohtii MTV:n Uutisextrassa.

Pölönen uskoo, että eläkkeelle jäämisen venyttäminen vanhemmalle iälle kiinnostaa monia.

– Moni eläkeläinen haluaa tehdä töitä. Työ tuo merkitystä monen eläkeläisen elämään. Toki lisäansaintakin motivoi. Moni tekee osa-aikaisesti yli 70-vuotiaaksi töitä ja se on hieno asia, hän toteaa.

Työssäjaksamisesta huolehdittava

Entistä pidemmät työurat auttaisivat jonkin verran työvoimapulaan ja julkisen talouden kestävyysvajeeseen.

Eläkeiän vapaaehtoinen pidentäminen edellyttäisi samalla monille sitä, että työssäjaksamista edistettäisiin.

– Meistä jokainen itse on tärkeimmässä roolissa oman hyvinvoinnin edistämisessä. Terveelliset elintavat, liikunta, lepo, sosiaaliset suhteet ovat tärkeitä. Ja tietenkin nopea hoitoonpääsy, jos tulee sairaus tai vamma, Pölönen sanoo.

Pölönen muistuttaa samalla, että työnantajilla on oma vastuunsa työhyvinvoinnista. 

– Työnantajat pystyvät tekemään paljon työkyvyn ylläpidon eteen. Monelle voi esimerkiksi tulla sairaus tai vamma. Miten siinä tilanteessa löydetään sitten sopivaa työtä ja miten siihen sopivaan työhön tarvittaessa koulutetaan, Pölönen kertoo.

Eläkeuudistus tulossa

Ilmarisen toimitusjohtaja on luottavainen sen suhteen, että käynnissä olevassa eläkeuudistuksessa löydetään keinot järjestelmän uudistamiseen.

Vastuu uudistuksen valmistelusta on nyt työmarkkinajärjestöillä. Hallituksen ajamat uudistukset työelämää koskevaan lainsäädäntöön ovat kuitenkin kiristäneet tunnelmaa työmarkkinoilla ja käynnissä on todella raskas, viennin seisauttava SAK:n lakko.

Jännitteisen tunnelman ei kuitenkaan uskota vaarantavan eläkeuudistusta.

– Aiemminkin on pystytty sopimaan eläkejärjestelmän uudistamisesta. Uskon ja toivon, että järjestöt vievät seuraavankin uudistuksen läpi, Pölönen toteaa.

Käynnissä olevan uudistuksen kulmakivi on todennäköisesti se, että eläkeyhtiöille annetaan enemmän vapauksia sijoittaa osakkeisiin, jotka tuottavat pitkällä aikavälillä parhaiten.

– Tässä uudistuksessa keskeistä on sijoitustoiminnan uudistaminen. Vakavaraisuussäädösten olisi mahdollistettava sijoitustoiminnan lisääminen. Meillä on 250 miljardia euroa sijoitusvaroja. Kyse on siitä, kuinka tämä summa saataisiin tuottamaan paremmin pitkällä aikajänteellä, Pölönen selvittää.

Katso koko MTV:n Uutisextra MTV Katsomosta.

Lue myös:

    Uusimmat