Uutuuskirjan hurja väite: Poliisi myöntää mokanneensa Riina Mäkisen katoamistutkinnassa

Jäljettömiin kadonnut Riina Mäkinen oli tutkintavankina vain muutama kuukausi ennen katoamistaan 2:10
Katso myös: Jäljettömiin kadonnut Riina Mäkinen oli tutkintavankina vain muutama kuukausi ennen katoamistaan.

Poliisi myöntää unohtaneensa yhden yksityiskohdan Riina Mäkisen katoamistutkinnassa, paljastaa uutuuskirja Väärän auton kyytiin. Poliisin moka on erityisen harmillinen, sillä viime aikoina poliisi on tutkinut Mäkisen katoamisen yhteyttä sarjasaalistaja Mika Moringiin.

Poliisia harmittaa se, ettei Mäkisen katoamisalueen teleyhtiöiltä haettu tapauksen alkututkinnan aikana niin kutsuttuja tolppatietoja.

– Niihin tallentuvat kaikki muutaman kilometrin säteellä olevat kännykkäliittymät, joissa on ollut aktiivisuutta. Teleyhtiöt säilyttävät tolppatiedot kahden vuoden ajan, jonka jälkeen ne hävitetään, uutuuskirjassa kerrotaan.

– Sieltä olisi saatu kaikkien alueella katoamisen aikaan oleskelleiden, kännykkäänsä käyttäneiden puhelinnumerot.

Helsinkiläinen Riina Mäkinen, 19, katosi Loviisasta 10. toukokuuta vuonna 2017. Katoamistapauksen tutkinnanjohtajana on toiminut pitkäaikaisesti Helsingin poliisin rikosylikonstaapeli Jussi Wahe.

Uutuuskirjan mukaan poliisin moka harmittaa Wahea aivan erityisesti, koska viime aikoina on tutkittu mahdollisuutta, että Riina saattaisi olla yksi Mika Moringin uhreista. Wahe kertoo kirjassa, että Mäkinen sopisi Moringin uhriprofiiliin täydellisesti ja sen vuoksi asiaa on puitu myös Moringin tapauksen tutkinnassa. 

– Puuttuvien tolppatietojen vuoksi näyttöä katoamispaikan läheisyydestä on vaikea löytää, sillä Moring on ollut hyvin vaitonainen kuulusteluissa, uutuuskirjassa kerrotaan.

Avoimia suomalaisia katoamismysteerejä käsittelevä Väärän auton kyytiin (Tammi) ilmestyy 2. tammikuuta. Kirjan on kirjoittanut MTV:n uutispäällikkö ja rikostoimittaja Päivi Hannula.

Omaiset moittivat poliisia

Kirjan mukaan Mäkisen omaiset syyttävät poliisia huonosta tutkinnasta. Poliisi ei ole koskaan kuulustellut katoamisilmoituksen tehnyttä äitiä tai Mäkisen seurassa juuri ennen katoamista ollutta Jania, molempia on vain puhutettu.

Myös katoamismysteerejä kokoavan teoksen kirjoittaja Päivi Hannula pitää poliisin tutkintaa yksiselitteisen niukkana.

Keräämieni tietojen perusteella on ilmeistä, että poliisi on tutkinut katoamista vuosien aikana hyvin vähän, Hannula toteaa Mäkisen katoamista käsittelevässä luvussa.

Hän nimeää yhdeksi todisteeksi tästä Mäkisen katoamistutkintaan liittyvien asiakirjojen määrän.

– Kansion sisältämän paperipinon ohuus kertoo karua kieltään siitä, miten vähän varsinaista tutkintaa on tehty.

Väärän auton kyytiin -teos keskittyy kahdeksaan suomalaiseen katoamismysteeriin. 

Tämän artikkelin kirjoittaja on myös kirjailija, jonka teoksia julkaisee Bazar Kustannus. Bazar on osa samaa WSOY-konsernia, johon myös Väärän auton kyytiin -teoksen kustantaja Tammi kuuluu.

Lue myös:

    Uusimmat