Mainos

Uutuuselokuva lietsoo salaliittoteoriaa Venäjän syyllisyydestä Puolan johdon kuolemaan

2:19

Puolassa on vellonut salaliittoteoria Venäjän syyllisyydestä vuoden 2010 lentoturmaan, jossa presidentti ja suuri osa maan johtoa kuoli. Uutuuselokuva tukee tätä teoriaa jännityksen varjolla.

Puolan hallituksen erikoiskone oli viemässä maan johtoa toisen maailmansodan Katynin verilöylyn muistotilkaisuuteen. Kone yritti laskua Smolenskiin huonossa säässä ja onnettomuustutkinta on varsin yksiselitteisesti todennut, että turmaan johti sarja inhimillisiä virheitä ja stressiä.

Silti teoria siitä, että Venäjä halusi estää Puolan johdon tulon tilaisuuteen väkivalloin elää Puolassa vahvana.

"Smolensk" -elokuvassa suuren kaupallisen television tutkiva toimittaja haluaa päästä lopullisesti perille turman syistä ja löytääkin rumia asioita.

Ohjaana Antoni Krauze ei salaile mielipidettään. Hän kannattaa salaliittoteoriaa.

–Puolalaisille on syötetty järjettömyyksiä. Halusin vastustaa valheita.

Krauze aloitti elokuvien tekemisen jo kuusikymmenluvulla kommunistisen Puolan aikaan, mutta ryhtyi puolueen suhteen kriittiseksi elokuvantekijäksi kun se tuli mahdolliseksi Neuvostoöliiton romahdettua 25 vuotta sitten.

Puolueen palveluksessa

Viime huhtikuussa tehdyssä kyselyssä kolmannes puolalaisista uskoi, että turma on selvitetty, kolmannes kaipasi lisätutkimuksia ja kolmanneksenen mielestä kunnon selitystä ei vielä ole.

Puolaa nyt johtava Laki ja Oikeus -puolue on kannattanut salaliittoteoriaa niiden synnystä lähtien heti turman jälkeen. Kuolleen presidentin kaksoisveli uskoo siihen lujasti.

–Tämä elokuva kertoo totuuden. Juoni on taidokas, mutta pääosassa on totuus, sanoo Jaroslaw Kaczynski.

Äärikonservatiiviseksi luonnehdittulle Laki ja Oikeus -puolueelle elokuvan näkökulma sopii. Eiliseen ennakkonäytökseen osallistuivat niin presidentti, pääministeri kuin puolueen puheenjohtajana toimiva Kaczynski.

Puolalaiset itse pääsevät arvioimaan elokuvaa ensi perjantaina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.