Mainos

Uutissuomalainen: Suomeen tulee kesällä tuhansia sesonkityöntekijöitä – eniten hakemuksia Ukrainasta

Suomeen on tulossa kesäksi tuhansia ulkomaalaisia kausityöntekijöitä. Uutissuomalaisen mukaan heitä tulee eniten kausityöhön marjatiloille.

Maahanmuuttovirasto on myöntänyt alkuvuonna yli 3 500 kausityölupaa EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta kausitöihin tuleville. Luvista suuri osa on haettu lyhyille jaksoille kesäsesongin ajaksi.

Tietoa kausityöntekijöiden määristä on saatavissa, koska kausityölaki uudistui tämän vuoden alusta. Nyt kaikkien Suomeen EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta kausityöhön tulevien on haettava lupa Migriltä tai viisumi edustustosta. Viisumin hakijoiden määrät eivät sisälly Migrin lukuihin.

Eniten hakemuksia Ukrainasta

Ulkomaalaisia kausityöntekijöitä on tulossa kesäksi varsinkin maa- ja marjatiloille sekä puutarhoihin.

– Lupia on haettu eniten puutarhamarjojen poimintaan. Täytyy silti muistaa, ettei kausityö rajoitu pelkästään maataloustyöhön. Myös lomakohteisiin tullaan kausityöhön, Migrin maahanmuuttoyksikön johtaja Tiina Suominen sanoo Uutissuomalaisen haastattelussa.

Ukrainalaiset ovat hakeneet eniten sekä kausityötodistuksia että -lupia. Todistuksia on haettu toiseksi eniten Moldovasta. Kausityöluvissa Ukrainaa seuraavat Venäjä ja Valko-Venäjä.

Vain 9 hakemusta on hylätty

Migri on hylännyt koko alkuvuoden aikana vain 9 hakemusta, mutta lisäselvityksiä on jouduttu pyytämään runsaasti.

– Hyvin suuri osa hakemuksista on ollut puutteellisia, mutta lisäselvitysten jälkeen on päädytty myönteiseen päätökseen.

Sisäministeriön mukaan uudistuksen tarkoituksena oli helpottaa kausityötä. Merkittävä osa maatalouden työstä on kausityötä, ja matkailualalla kaivataan esimerkiksi Lapissa kiinan- ja japaninkielisiä työntekijöitä. Uudistusta valmistellessa arvioitiin, että Suomessa on vuosittain jopa 15 000 ulkomaalaista kausityöntekijää.

– Varsinkin marjatiloilla oltiin huolissaan, miten uudistus vaikuttaa työvoiman saatavuuteen. Ulkomaalaiset työntekijät ovat edellytys sille, että työt saadaan tehtyä. Vielä en osaa sanoa, mitä vaikutuksia uudistuksella on, MTK:n toiminnanjohtaja Antti Sahi toteaa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.