Mainos

Uutisankkuriparit täynnä ylistystä: "Pirjo Nuotio on ylittänyt suurten amerikkalaisten uutislegendojen saavutukset moneen kertaan"

”Rohkeasti heittäytyen ja suoraan puhuen.” Uutisankkuriparit Urpo Martikainen ja Keijo Leppänen huokuvat pelkkää ylistystä äänessään kuvaillessaan työtoveruuttaan ja ystävyyttään eläkkeelle jäävän MTV:n Pirjo Nuotion kanssa.

Pirjo Nuotio aloitti MTV:llä kuuluttajana 21-vuotiaana vuonna 1973. Takana on siis 43 vuoden ura, joista viimeiset 34 ankkurina.

2:58

Urpo Martikainen lähes häkeltyy kuvaillessaan Nuotion uran pituutta ja merkitystä.

– Pirjo on MTV Uutisten pitkäaikaisin ankkuri, pitkäaikaisin työntekijä, joka on ikinä näitä hommia tehnyt loppuun saakka, Martikainen kuvailee ja nostaa panoksia.

– Eikä varmasti kansainvälisessäkään vertailussa.

Martikainen muistuttaa, että Pirjo Nuotio on ollut mukana kertomassa suomalaisille lähes kaikista Suomen ja maailmanhistorian suurtapahtumista viimeisen 30 vuoden aikana. Presidentti Kekkosen kuolema, autolautta Estonian uppoaminen, Kaakkois-Aasian tsunami, Konginkankaan bussiturma, kouluampumiset, Norjan joukkosurma...

– Amerikkalaiset muistelevat usein mielellään legendaarista uutisankkuria Walter Cronkitea, joka selosti kaikki Amerikan lähihistorian merkittävimmät uutistapahtumat ja oli aina mukana niissä. Jos katsomme, kuinka pitkä oli Cronkiten ura (1962-1981), Pirjohan on vetänyt kaksinkertaisen määrän siitä, Martikainen muistuttaa.

– Vaikka olemme pieni kansakunta ja historia pienemmissä puitteissa, pienemmät katsojaluvut, niin tässä skaalassa Pirjo on ylittänyt suurten amerikkalaisten uutislegendojen saavutukset moneen kertaan.


Suora, rohkea, rehti, eikä mälvää

Martikaisen ja Leppäsen mielestä Pirjo Nuotio oli suurten uutistapahtumien hoitamisen lisäksi erityisen taitava yllättävissä käänteissä, joissa kaivattiin tilannetajua, hyvänä esimerkkinä MTV:n Kymmenen uutisten loppukevennykset.

– Pirjo on suora ja rehti eikä jää mälväämään epäonnistuneita suorituksia ja tee siitä varovaisuutta seuraavaa mahdollista tilannetta varten. Ei pelkää epäonnistumista tai sitä, ”mitähän tästä joku aattelee ja sanoo”. Rohkeasti ja riskillä. Tämä näkyy erityisesti niissä ei-käsikirjoitetuissa osuuksissa kevennyksen alla ja varsinkin sen jälkeisissä loppulätinöissä, Keijo Leppänen kertoo.

3:24

Loppukevennyksissä Martikaisen mukaan Pirjo Nuotiolla on herkkuhetkiä vaikka kuinka monia.

– Napakkaa, nasevaa ja oivaltavaa huumoria. Pirjon tilannetaju on huippua, mutta kukaan ei muista, että Pirjo olisi tehnyt mokia ja möhläyksiä uutispuolella. Oli helppoa lähteä tekemään lähes mitä tahansa uutisiltaa, vaikka olisi ennalta kuinka vaikeaa, niin Pirjolla on se tyylitaju, että minun olisi pitänyt varoa, mitä sammakoita suusta tulee. Tämä on arvo sinänsä, jos tekee 43 vuotta hommia, eikä kellekään tule mieleen möhläyksiä. Sitä arvostan oikein todella paljon, Martikainen muistelee.

Tiimipelaaja

Virheiltä ei toki kukaan välty, mutta se, miten ne käsittelee, on yksi merkki lisää ammattimaisuudesta. Tästä Keijo Leppänen kertoo esimerkin heidän viimeisestä yhteisestä Seitsemän uutisten lähetyksestään jouluviikon alusta.

– Kun yhteydet Berliiniin eivät pelanneet, niin sehän on nuoren ankkurin kauhutilanne, ei tiennyt kenen tässä pitäisi puhua. (Saksan-kirjeenvaihtaja Tapio) Nurminen toisessa päässä kuvaavasti sanoi, että hän ei tiennyt oliko hän satelliittisuorassa, puhelinsuorassa vai missään. Pirjo oli toisessa päässä ja se, miten hän säilytti tyyneytensä, niin olihan se huikeaa.

Martikaisen mukaan Pirjo Nuotio oli aina valmis auttamaan, jos kesken suoran lähetyksen tapahtui jotain yllättävää.

– Ylipäänsä lähetyksissä Pirjo on ollut sellainen kautta aikojen, että hän osasi vetää yhtä köyttä. Tiimissä. Joskus aika on niin tiukalla ettei kaikkea kerennyt tehdä. Ilman eri pyyntöä Pirjo oli aina valmis jelppaamaan, täydensi tekstejä, tarjosi valmiit ratkaisut. Sanaton yhteistoiminta toimi, ja siitä olen vielä tänäkin päivänä kiitollinen, Martikainen muistelee.

"Siinä ei ässä suhise"

Tyyli- ja tilannetajua sekä selkeää puhetta. Pirjo Nuotion lukemana uutinen välittyy ja tulee ymmärrettäväksi, kollegat kehuvat.

– Siinä ei ässä suhise, eivätkä painotukset mene yhdyssanoissa väärään kohtaan. Se on tosi kliinistä ja puhdasta se suomi, Leppänen kiittää.

Yli 20 vuoden yhteinen työura näkyi Nuotion kemioissa sekä Upin että Keken, Martikaisen ja Leppäsen kanssa. Parhaiten Pirjo Nuotiota Leppäsen mukaan kuvaakin runo, jonka hän kirjotti Pirjo Nuotiolle 50-vuotislahjaksi vuonna 2002.

Nuotion lämmössä

Paljon jäkätystä, paljon tehoa,

paljon hymyä ja kaunista kehoa!

Paljon meikkiä ja uutta kuosia,

alta ei katsoja arvaisi vuosia!

Pirjo,

syvällinen toveri ja suorasuu,

ilman Sinua telkkari ummehtuu!

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.