Mainos

Uusi Valkoisen talon tiedottaja selvillä – Trumpin tuore nimitys syynä useasti kohauttaneen Sean Spicerin lähtöön

1:37

Valkoisen talon apulaistiedottaja Sarah Huckabee Sanders nousee uudeksi tiedottajaksi irtisanoutuneen Sean Spicerin tilalle.

Asiasta ilmoitti Valkoisen talon uusi viestintäjohtaja Anthony Scaramucci. New York Timesin mukaan syy Spicerin irtisanoutumiselle nimenomaan oli, että presidentti Donald Trump nimitti Valkoisen talon viestintäjohtajaksi juuri Scaramuccin.

Scaramucci on newyorkilainen liikemies, ja hän keräsi varoja Trumpin vaalikampanjalle. Yhdysvaltalaismedian mukaan presidentti Trump pyysi Spiceria jäämään tehtäväänsä, mutta Spicer kertoi tälle, että hänestä Scaramuccin nimitys on suuri virhe.

Jokin aika Scaramuccin nimityksen julkistamisen jälkeen Spicer kertoi Twitterissä, että hänelle on ollut kunnia ja etuoikeus palvella presidenttiä ja "tätä ihmeellistä maata". Hän sanoi jatkavansa tehtävässään vielä elokuun ajan.

Viestintäjohtajan korkea-arvoinen virka on ollut vailla haltijaa sen jälkeen, kun edellinen johtaja Michael Dubke erosi toukokuussa. Spicer hoiti viestintäjohtajan tehtäviä oman virkansa ohella.

CNN:n mukaan Scaramucci ei ole koskaan toiminut poliittisen viestinnän tehtävissä. Nimitystään ennen hän ehti olla kuukauden pankin varapääjohtajana.

Trumpin tytär ja vävy rohkaisivat nimitykseen

Valkoisen talon henkilöstöpäällikkö Reince Priebus kertoi nimityksen jälkeen tukevansa Scaramuccia täysin. Heidän suhteensa on kuitenkin aiemmin ollut tukala. CNN:n lähteiden mukaan Priebus ja Trumpin päästrategi Steve Bannon vastustivat Scaramuccin nimitystä tiukasti, kun taas Trumpin tytär ja vävy rohkaisivat Trumpia nimittämään hänet. Priebus on aiemmin estänyt Scaramuccin nimittämisen useisiin korkeisiin Valkoisen talon virkoihin, kertoo Washington Post. Priebuksen mukaan Scaramuccilla ei ollut tarvittavaa kokemusta.

Spicer ehti olla virassaan vain puoli vuotta. Hän ei ole esiintynyt kameroiden edessä Valkoisen talon lehdistötilaisuuksissa kuukauteen, ja hänen tilallaan on jo esiintynyt apulaistiedottaja Sanders.

Ylipäänsä viimeinen televisioitu tiedotustilaisuus Valkoisesta talosta on pidetty kesäkuun lopussa, kertoo muun muassa BBC.

Spicerin kommentit herättäneet kohua

Spicerin riidanhaluisista esiintymisistä hänen tiedotustilaisuuksissaan tuli televisiohittejä, ja häntä on armotta ivattu suositussa Saturday Night Live -viihdeohjelmassa.

Spicerin kommentteja on ruodittu julkisuudessa paljon. Huhtikuussa hän joutui pyytämään anteeksi, kun hän oli todennut, että edes Hitler "ei vajonnut niin alas, että olisi käyttänyt kemiallisia aseita". Spicer kertoi, että hän oli yrittänyt viitata Syyrian hallituksen sisällissodassa tekemään kemialliseen iskuun vähän aiemmin.

Heti Trumpin virkaanastumisen jälkeen Spicer hyökkäsi yhdysvaltalaismediaa vastaan, kun eri tiedotusvälineet olivat väheksyneet virkaanastujaisten katsojamäärää. Spicer sanoi, että virkaanastujaisia seurannut yleisö oli suurin ikinä sekä paikan päällä Washingtonissa että ympäri maailman. Useat valokuvat kuitenkin todistivat, että ainakin Washingtonin keskustassa virkaanastujaisia seurannut yleisö oli pienempi kuin Barack Obaman virkaanastujaisissa vuonna 2009. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.