Mainos

Trump: Valheellinen media kohteli Spiceria kaltoin – hänellä on edessään kirkas tulevaisuus

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuvailee Valkoisen talon tiedottajan tehtävästä irtisanoutunutta Sean Spiceria upeaksi ihmiseksi, jota "valheellinen media" kohteli kaltoin. Twitterissä asiaa kommentoineen Trumpin mukaan Spicerilla on myös edessään kirkas tulevaisuus.

Spicer ilmoitti erostaan perjantaina. New York Timesin mukaan syy irtisanoutumiselle oli, että Trump nimitti Valkoisen talon viestintäjohtajaksi Anthony Scaramuccin.

Mediatietojen mukaan presidentti Trump pyysi Spiceria jäämään tehtäväänsä, mutta Spicer kertoi tälle, että hänestä Scaramuccin nimitys on suuri virhe.

Scaramucci on newyorkilainen miljonääriliikemies ja entinen sijoituspankkiiri. Hän keräsi varoja Trumpin vaalikampanjalle.

Jokin aika Scaramuccin nimityksen julkistamisen jälkeen Spicer kertoi Twitterissä, että hänelle on ollut kunnia ja etuoikeus palvella presidenttiä ja "tätä ihmeellistä maata". Hän sanoi jatkavansa tehtävässään vielä elokuun ajan.

Spicer ehti olla virassaan vain puoli vuotta. Hänen tilalleen uudeksi tiedottajaksi nimitettiin apulaistiedottaja Sarah Huckabee Sanders. Spicer ei ollut esiintynyt kameroiden edessä Valkoisen talon lehdistötilaisuuksissa kuukauteen, ja Sanders esiintyi hänen tilallaan.

Viestintäjohtajan korkea-arvoinen virka on ollut vailla haltijaa sen jälkeen, kun edellinen johtaja Michael Dubke erosi toukokuussa. Spicer hoiti viestintäjohtajan tehtäviä oman virkansa ohella.

Näistä Spicer muistetaan

Spicerin esiintymiset ja letkautukset jäänevät poliittiseen historiaan elämään vielä pitkäksi aikaa. Muun muassa The Wall Street Journal kuvailee Spicerin lehdistötilaisuuksia “televisioksi, jota oli pakko seurata”.

Spicer muistetaan muun muassa kommenteista, jotka liittyivät Trumpin virkaanastujaispäivän yleisöön. Heti ensimmäisenä työpäivänään Spicer syytti mediaa virkaanastujaisiin saapuneen yleisömäärän aliarvioinnista. Spicer sätti mediaa häpeälliseksi, vaikka ilmakuvat entisen presidentin Barack Obaman virkaanastujaisyleisöstä osoittivat, että väkeä oli paljon enemmän kuin Trumpin vastaavassa tilaisuudessa. Spicer aloitti jo tuolloin tavan, ettei hän välttämättä ottanut vastaan kysymyksiä toimittajilta.

Huhtikuussa Spicer pyysi anteeksi, kun hän vertasi virheellisesti Syyrian presidentti Bashar al-Assadin ja Adolf Hitlerin tekoja. Spicer sanoi tuolloin, ettei edes Hitler vajonnut niin alas, että olisi käyttänyt kemiallisia aseita. Spicer myönsi myöhemmin virheensä ja pyysi julkisesti anteeksi haparointiaan.

Spicer on sekoillut myös nimissä. Kanadan pääministeriä Justin Trudeauta hän on kutsunut Joeksi ja Australian pääministeriä Malcolm Turnbullia pääministeri Trumbleksi.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n entisen johtajan James Comeyn saatua potkut media yritti kaikin tavoin saada vastauksia esiin nousseisiin kysymyksiin. Spicer kuitenkin pidättäytyi normaalista tiedotustilaisuudesta ja pitikin sellaisen vain kouralliselle toimittajia. The Washington Postin mukaan tiedotustilaisuus pidettiin kameroilta salassa Valkoisen talon pihamaalla puitten siimeksessä.

Spicerin kieli toimittajia kohtaan nostatti kulmia useampaan otteeseen. Muun muassa April Ryan, Urban Radio Networksin konkaritoimittaja sai tuta tämän. Spicer syytti Ryania tietyn agendan ylläpitämisestä ja että toimittajan tulisi pitäytyä faktoissa. Lopuksi Spicer sanoi toimittajalle, että ”lopeta heiluttamasta päätäsi”.

Yhdysvalloissa suursuosiota nauttiva lauantai-illan viihdeohjelma Saturday Night Live puolestaan rikkoi katsojaennätyksiä, kun näyttelijä Melissa McCarthy parodioi Spicerin henkilöhahmoa.

Huomionarvoista on, että Spicerin pesti tiedottajana oli yksi Valkoisen talon historian lyhyimmistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.