Uusi tupakkalaki tuomassa sähkösavukkeet kauppoihin – "Portti savukkeiden käyttöön"

Uutta tupakkalakia kootaan nyt lausuntokierroksen jälkeen vauhdilla sosiaali- ja terveysministeriössä. Lakiluonnoksessa puututaan niin savukeaskien merkintöihin, parveketupakointiin, tuotteiden maahantuontiin kuin sähkösavukkeiden myyntiinkin. 

Tammikuussa eduskuntaan etenevän uudentupakkalain näkyvimmät uudistukset kohdistuvat tupakka-askien merkintöihin ja sähkösavukkeiden myyntiin. Suuri osa lain sisällöstä pohjautuu EU:n tupakkadirektiiviin, jonka kansallinen käyttöönpano tulee tehdä toukokuuhun mennessä.

Uutta tupakkalakia viimeistellään 2:17

Askien isommat ja peittävämmät teksti- ja kuvarajoitukset pohjautuvatkin juuri direktiiviin. Lisäksi tunnusomaisten makujen, kuten metholin kiellettäminen tulee lakiin EU:n säännösten pohjalta. Suomen omaa säädäntöä ovat puolestaan taloyhtiöille esitetty oikeus kieltää tupakointi parvekkeella, mikäli se haittaa naapuria. 

- Taloyhtiöt tai kunnan viranomainen voisi kieltää tupakoinnin sellaisilla parvekkeilla joissa se häiritsee naapuria. Periaatteessa ei ole mieltä kaikilla parvekkeilla sitä kieltää, sillä on paljon sellaisia parvekkeita, joilla se ei häiritse ketään, johtaja Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo. 

Paason mukaan juuri parveketupakointi on herättänyt eniten kommentteja asian valmistelussa. 

- Se on ollut isoin kiistakysymys koko aikana ja eniten josta olemme saaneet yhteydenottoja, Paaso kertoo.

Sähkösavukkeet jakavat mielipiteet

Toinen kokonaisuus, josta kiistaa saattaa syntyä ennemminkin lain myöhemmässä valmistelussa on sähkösavukkeiden siirtyminen tupakkalain piiriin ja niiden myyntiehtojen tarkempi sovittelu.

Tähän asti sähkösavukkeet ovat periaatteessa olleet Suomessa apkteekkitavaratuotteita, mutta lakiluonnoksen mukaan nikotiinipitoiset sähkösavukkeet vapautuisivat käytännössä samalla tavalla myytäviksi kuin tavallinen tupakka.

Sähkösavukkeille on tulisi tupakan tavoin 18 vuoden myynti-ikäraja ja niissä käytettävät makuaineet ollaan kieltämässä. Ministeriö painostaa valtiovarainministeriötä myös siinä, että sähkösavukkeista alettaisiin keräämään myös veroa. 

Kaikki eivät sähkösavukkeiden vapaammasta myynnistä pidä. 

- Sähkösavukkeet toimivat porttina myöhemmälle savukkeiden käytölle. Ne on tehty houkuttavaksi ja niissä tuodaan mukana se kaikkein kielteisin asia eli nikotiini. Tämä on minun mielestä erittäin ikävä ja kiusallinen loukku, johon ei pidä langeta, Savuton Suomi 2030- verkoston puheenjohtaja ja Helsingin yliopiston professori Kari Reijula sanoo.

- Kyllä me THL:ssä ollaan sitä mieltä, että pitäisi suhtautua hyvin rajoittavasti tähän sähkösavukkeeseen ja sen saantimahdollisuuksia ei pitäisi lisätä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yksikönpäällikkö Antero Heloma puolestaan sanoo.

Savuton Suomi?

Toistaiseksi savuttomat tupakkatuotteet kuten sähkösavukkeet ja nuuska ovat marginaalinen osa tupakoivien kokonaisuudessa. Silti esimerkiksi tuoreen kouluterveyskyselyn tuloksetkin kertovat, että poikien nuuskaaminen viime vuosina on yleistynyt rajusti. Esimerkiksi ammatillisissa oppilaistoksissa opiskelevista pojista jo 13 prosenttia kertoo käyttävänsä nuuskaa päivittäin, kun vastaava luku vielä viisi vuotta sitten oli vain neljä prosenttia. 

Suomessa valtion virallisena tavoitteena on savuton Suomi vuoteen 2040 mennessä. Tupakoinnin ehkäisemiseen keskittynyt verkosto laittaa kuitenkin kymmenellä vuodella paremmaksi ja uskoo tavoitteeseen päästävän kovalla työllä.

- Kun itse synnyin yli 50 vuotta sitten yli 60 prosenttia miehistä tupakoi päivittäin. Nyt tupakoivia miehiä on 16 prosenttia. Se on huikea loikka, menestystarina. Nyt tupakoivien väheneminen prosentin vuodessa, viidentoista vuoden ajan, vie meidät maaliin, Savuton Suomi 2030- verkoston puheenjohtaja Kari Reijula uskoo. 

Reijula myöntää, että viimeisten prosenttien karsiminen on vaikein ja työläin osuus. Työterveyslääkärinäkin itse työskennellyt Reijula näkee kuitenkin järjestelmässä selviä parannuskohteita.

- Se missä me voidaan ehdottomasti petrata on tupakoinnin lopettamisen tuki. Suomen terveydenhuolto, me lääkärit ja hoitajat, ei missään tapauksessa tee riittävästi työtä sen eteenn että tupakoijat saisivat tuen tupakoinnin lopettamiseen.

- On luotava järjestelmä, jossa huolehditaan siitä, että otetaan puheeksi tupakoinnin lopettaminen, pidetään huolta tupakoijasta kun hän lopettaa tupakoinnin. Nikotiiniriippuvuus on niin tiukka koukku, että siitä ei suomalainen mies ja nainen kovin helposti irti ilman ulkopuolista apua selviä, Reijula jatkaa. 

Uusi tupakkalaki etenee eduskunnan käsittelyyn tammikuussa ja se tulisi vahvistaa ennen toukokuun 20 päivää. 

Lue myös:

    Uusimmat