Eduskunta käsitteli nikotiinipussien tiukempaa sääntelyä ja vapettamisen kieltämistä alaikäisiltä

Eduskunnan täysistunnossa käsiteltiin keskiviikkona tupakkalakiin esitettyä muutosta, jolla tiukennettaisiin nikotiinipussien myyntiä koskevaa sääntelyä.

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoi, että tällä hetkellä nikotiinipusseihin kohdistuu sääntelyä vain hyvin vähän, eli niissä saa olla esimerkiksi lapsia ja nuoria houkuttavia makuja eikä niiden nikotiinipitoisuudelle ole selvää rajaa.

Nyt esimerkiksi pussien vähittäismyynti ollaan säätämässä luvanvaraiseksi ja niille on tulossa nikotiinirajat. Lisäksi pusseissa aiotaan sallia vain maut, jotka on katsottu aikuisille tarkoitetuiksi.

– Esityksellä tavoitellaan sitä, että suomalaiset, jotka ovat hankkineet laittomien kanavien kautta nuuskaa, siirtyisivät käyttämään laillisesti myytyjä nikotiinipusseja, jos nyt ylipäätään jotain pusseja tai mitään tupakkatuotteita pitää käyttää, Grahn-Laasonen sanoi.

Hän lisäsi, että tavoitteena on myös ehkäistä nikotiinipussien käyttöä nuorten keskuudessa.

Lakimuutoksella ollaan myös kieltämässä alaikäisiltä vapettaminen eli nikotiinittomien sähkösavukkeiden hallussapito. Grahn-Laasonen huomautti, että tämä antaa myös kouluille nykyistä paremmin mahdollisuuksia puuttua ongelmaan.

– Vanhempana ja päättäjänä olen huolissani siitä, että vapen käyttö yleistyy jopa ihan pienten koululaisten keskuudessa.

Oli myös nuorten parlamentin toive

Esitys sai lähetekeskustelussa varsin hyväksyvän vastaanoton paitsi hallituspuolueiden myös opposition edustajilta. Monissa puheenvuoroissa nostettiin esiin erityisesti tarve suojella lapsia ja nuoria terveyshaitoilta.

Pekka Aittakumpu (kesk.) huomautti, että sähkötupakan käyttökielto alaikäisille on ollut myös nuorten itsensä toive.

– Joitakin aikoja sitten nuorten parlamentti kokoontui täällä, ja he äänestivät asiasta. He äänestivät sähkötupakoinnin kieltämisestä hyvin selvin luvuin.

Pääministeripuolue kokoomuksen Sari Sarkomaa sanoi, että tupakkalakiin jää myös näiden muutosten jälkeen erittäin vakavia puutteita.

– Moni lapsi ja aikuinen joutuu omassa kodissaan kärsimään naapurin tupakoinnista. Tupakkalainsäädäntöä onkin välttämätöntä muuttaa niin, että taloyhtiön yhtiökokous, asuntoyhteisön, voisi enemmistöpäätöksellä kieltää häiritsevän tupakoinnin parvekkeilla ja huoneistoissa.

Grahn-Laasonen vastasi suhtautuvansa tupakkalain jatkokehittämiseen hyvin avoimesti.

 

Lue myös:

    Uusimmat