Mainos

Tupakkalaki puree tehokkaasti – seuraavaksi tupakkamerkit pois askeista?

Suomen tupakkalaista jäi vielä pois vaatimus tuotemerkittömistä pakkauksista.

– Monessa maassa on käytössä jo kaikissa tupakka-askeissa sama fontti ja väri, jolloin tupakasta viedään brändimerkin hehku ja houkutus. Tämä vähentää erityisesti nuorten tupakointia. Australia oli ensimmäinen maa, jossa tämä otettiin käyttöön jo 2012  – tämän jälkeen tupakointi on vähentynyt, kertoo neuvotteleva virkamies Meri Paavola sosiaali- ja terveysministeriöstä

– Merkittömät askit ovat jo käytössä tai tulossa käyttöön ainakin Englannissa, Irlannissa ja Ranskassa. Suomessakin asia oli esillä uutta tupakkalakia säädettäessä, mutta se jäi vielä muiden asioiden jalkoihin.

Suhtautuminen tupakointiin muuttunut

Monet asiat tupakoinnista säädetään kansallisessa laissa eikä EU:n tupakkatuotedirektiivi puutu esimerkiksi parveketupakointiin tai sähkösavukkeisiin.

– Suomessa on yksi maailman tiukimmista laista. Tavoitteena on savuton Suomi ja sitä kohti ollaan matkalla. Tupakointi on vähentynyt selvästi. Nyt työikäisistä naisista polttaa 14 prosenttia ja miehistä 17 prosenttia. 

– Suurimmat vaikutukset tupakoinnin rajoituksilla ja veron korotuksilla on ollut nuorten tupakointiin 2000-luvulla – se on vähentynyt jopa alle puoleen. Se on mahtava tulos, iloitsee Paavola.

Paavolan mukaan ravintolatupakoinnin rajoittaminen 2007, veronkorotukset ja ensi toukokuussa pakollisiksi tulevat varoituskuvat ovat virstan pylväitä kohti savutonta Suomea.

– Yleinen ilmapiiri on muuttunut. Ministeriön tavoitteena on savuton Suomi ja sitä kohti ollaan hyvää vauhtia matkalla, lisää Paavola.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja