Mainos

Uusi tupakkalaki mahdollistamassa parveketupakoinnin kiellon - "Luvassa riitaa ja lisälaskua"

2:05

Eduskunta on aloittanut uuden tupakkalain käsittelyn. Tunteita herättävässä tupakkalakiesityksessä annettaisiin muun muassa taloyhtiöille mahdollisuus hakea tupakointikieltoa parvekkeille, mikäli tupakointi aiheuttaa toistuvaa haittaa.

Parveketupakointikielto voi olla totta jo toukokuussa, mikäli uusi tupakkalakiesitys etenee eduskunnassa sellaisenaan. Käytännössä päätöksen kiellon hakemisesta tekisi taloyhtiö ja kiellon määräisi kunnan viranomainen.  

Rajoitustoimet jakavat arvatenkin kansaa, osa on kieltämisen puolesta, osa tiukasti vastaan.

- No ei ainakaan omistusasunnoissa ja kaupunginasunnoissa. Liikaa ruvettaisiin silloin määräämään mitä ihmiset tekee, helsinkiläinen Juhani Pitkäkangas kommentoi lakiesitystä.

- Itse en asu kerrostalossa, mutta äitini esimerkiksi asuu ja kyllä hän kärsii siitä, että toiset polttaa tupakkaa parvekkeella. Kyllä siis puollan sitä kieltoa, Päivi Laukkanen puolestaan sanoi.

Riitaa ja lisälaskua

Monet pitävät tupakkalakiesitystä tällaisenaan liian epäselvänä. Isännöintiliiton mukaan laki ei anna todellisia työkaluja puuttua häiritsevään tupakointiin ja lisäisi riitoja kerrostaloissa.

- Uskon, että tämä tällaisenaan laki lisäisi merkittävästi taloyhtiöiden riitoja. Ja varmasti tämä lisäisi taloyhtiöiden johdon työmäärää lisää. Hallitukset joutuu näitä asioita pohtimaan, isännöitsijät joutuu kuulemaan mahdollisesti osapuolia ja ehkä ennen kaikkea kieltojen noudattamatta jättämisten selvittelyä, Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä sanoo.

Käytännössä lisälaskun maksaisivat taloyhtiön asukkaat.

- Loppupeleissä ne työt täytyy sinne asukkaille jyvittää, ei täällä kuitenkaan talkootöitä voida tehdä, Heikkilä jatkaa.

Asunto alta jos tupakointi ei lopu

Myös Kiinteistöliitossa lakia haluttaisiin tarkentaa muun muassa siitä miten ja millä enemmistöillä kieltoa taloyhtiössä haettaisiin.

- Näiden pelisääntöjen tulisi olla selkeitä, niin ettei taloyhtiöissä synny niistä pelisäännöistä ja päätöksenteosta kulmakiviä. Toisaalta viranomaisrerussit pitää olla riittävät ja sitten selkeästi turvata riittävät oikeusturvakeinot jos tupakointikieltoa rikotaan, Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli toivoo.

Kiinteistöliitto haluaisikin lakiin jopa mahdollisuuden asuntojen haltuunottoon, mikäli tupakointikieltoa rikotaan eikä muita keinoja ole.

- Hallintaan otto on järeä ja tehokas toimenpide, se on ihan selvä. Pitää muistaa, että sitä punnitaan jo nyt erilaisissa asumishäiriöön liittyvissä tilanteissa ja mikä jottei sitten tule myöskin tässä tupakoinnissa kysymykseen. Kyse on lähinnä siitä missä vaiheessa on kyse niin merkittävästä tupakointikiellon rikkomisesta, että sen keinon käyttämiseen päästäisiin.

Muutoin käsittelyssä oleva tupakkalaki toisi askeihin isot kuvavaroitukset ja kieltäisi tunnusomaiset maut sekä sähkösavukkeista kuin esimerkiksi mentolin tupakasta. Maut poistuvat kuitenkin vasta siirtymäajan jälkeen vuonna 2020. Sähkösavukkeet tulevat tuotevalvonnan piiriin ja yleisesti luvanvaraiseen myyntiin kioskeihin ja kauppoihin.

Nuuskan lisäksi myös muiden savuttomien tupakkatuotteiden eli purutupakan ja nenänuuskan myynti ja maahantuonti kiellettäisiin. Matkustajat saisivat tuoda Suomeen enintään kilon savuttomia tupakkatuotteita vuorokauden aikana.

1:17

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.