Uusi tietoliikennejärjestelmä ruuhkautti itärajan – Imatralaisnainen jonotti Venäjälle yli kuusi tuntia: "Ihmettelimme, kun mitään ei tapahtunut"

Venäjän uusi tietoliikennejärjestelmä ruuhkautti itärajan 3:29

Tämän viikon maanantai oli Terhi Kaarela-Mättölälle pitkä päivä.

Imatralaisella Kaarela-Mättölällä on asunto Svetogorskissa Venäjällä, joten hänellä on tapana käydä kerran viikossa rajan takana ystävänsä kanssa.

Rajalle on Imatran-kodista vain muutama kilometri, joten yleensä matka sujuu sutjakkaasti.

Maanantaina ei sujunut.

Rajan ylitykseen meni yli kuusi tuntia

Kaarela-Mättölä saapui ystävänsä kanssa rajalle aamupäivällä kello 10.20. Siitä alkoi jonotus liki liikkumattomassa jonossa.

– Ihmettelimme, kun mitään ei tapahtunut.

Pikkuhiljaa jono eteni. Naiset pelasivat kännykällä pelejä ja odottivat. Lopulta he pääsivän Venäjän Tulliin. Siellä auton rekisteriote ja passi skannattiin. Sen jälkeen piti vielä odottaa lisää, sillä venäläisviranomaiset päästivät venäläismatkustajia suomalaisten edelle.

Puoli viiden maissa iltapäivällä, yli kuuden tunnin matkanteon jälkeen, naiset olivat viimein Venäjällä.

– Olimme kyllä aika väsyneitä.

Pahimmat ruuhkat ehkä takana

Kaarela-Mättölä ei ole kokemuksineen yksin.

Kaakkois-Suomen raja-asemat ja etenkin Imatran rajanylityspaikka ruuhkautuivat pahoin viime viikonloppuna ja viikon alussa Venäjän Tullin uuden tietoliikennejärjestelmän takia. Jonotusajat saattoivat venyä jopa useisiin tunteihin.

Ruuhkia aiheutti Venäjän Tullin tietoliikennejärjestelmän muutos.

Majuri Ville Ahtiainen Kaakkois-Suomen rajavartioston esikunnasta sanoo, että tiedotusvastuu asiasta on Venäjällä, joten Suomen viranomaiset ovat asiassa matkustajien tietojen varassa.

Matkustajien mukaan Tullin uusi järjestelmä ei keskustele vanhan kanssa. Tämän takia suomalaisten rekisteriotteita ja matkustusasiakirjoja on skannattu ja siirretty manuaalisesti uuteen järjestelmään. Tähän toimintaan on mennyt tavallista enemmän aikaa.

Muutokset näkyivät etenkin Imatran rajanylityspaikalla, sillä sen kautta kulkevista matkustajista noin 50 prosenttia on suomalaisia. Muilla asemilla suomalaismatkustajien osuus on pienempi.

Suomalaisviranomaiset eivät saaneet muutoksesta tietoa etukäteen.

Yllätykset eivät ole tavattomia

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Venäjän yllättävät käytäntömuutokset näkyvät maiden välisellä rajalla.

Vasta viime vuoden syksyllä raja-asemat ruuhkautuivat, kun Venäjän lainsäädäntö muuttui. Tuolloin Venäjä päätti, että ulkomaan kansalainen saa tuoda Venäjän alueelle kerrallaan vain yhden omistamansa kulkuneuvon ilman erillistä maksua.

Muutoksen takia ongelmiin rajalla joutuivat etenkin sellaiset kuljettajat, jotka olivat ostaneet autonsa osamaksulla. Tuollaiset autot oli merkitty rahoitusyhtiön omistukseen, joten niillä ei päässyt rajan yli, jos yksikin saman rahoitusyhtiön omistama auto oli jo Venäjällä.

Tuolloin tieto sääntömuutoksesta välittyi Suomen viranomaisille jälkijunassa. Ongelma saatiin kuitenkin ratkaistua, kun Venäjälle toimitettiin tiedot suomalaisista rahoitusyhtiöistä. 

Lue myös:

    Uusimmat