Mainos

Venäjän uusi maksu käännyttää suomalaisia rajalta – nämä asiat autossasi vaikuttavat summan suuruuteen

0:53

Muutamia päiviä sitten voimaan astunut Venäjän uusi tullilaki aiheuttaa viivästyksiä ja hämmennystä Suomen ja Venäjän rajalla.

Esimerkiksi Vaalimaan rajalla jono venyi päivällä jopa kilometrin mittaiseksi. Jono kuitenkin lyheni jälleen illansuussa monien suomalaisautoilijoiden käännyttyä takaisin.

Uusi laki määrää jopa tuhansien eurojen takuumaksun väliaikaisesti Venäjälle menossa oleville autoille.

Vaalimaalla liikenne pysähtyi välillä lähes tyystin, kun suomalaisautoilijat jäivät venäläisten tullivirkailijoiden syyniin venäjänpuoleisella Torfjanovskan raja-asemalla.

Maksu riippuu ajoneuvon vuosimallista ja moottorin tilavuudesta

Uuden lain mukaan esimerkiksi rahoitusyhtiön autolla väliaikaisesti Venäjälle pyrkivälle räpsähtää tuntuva takuumaksu.

Vaalimaan tullissa vuoropäällikkönä toimiva Miska Jääskeläinen seuraa lakiuudistuksen vaikutuksia

– Summat on suuria. Ne riippuvat saamiemme tietojen mukaan ajoneuvon vuosimallista , moottorin tilavuudesta ja tällaisista seikoista ja saattavat olla jopa tuhansia euroja.

Maksu perustuu auton omistajuuteen. Yhdeltä omistajalta vain yksi auto voi mennä Venäjälle väliaikaisesti. Leasing-autot ja osamaksulla hankitut autot ovat siis jo valmiiksi ongelmissa.

– Jos esimerkiksi osamaksuajoneuvolla Venäjälle menevillä ei ole summaa, jota Venäjän tulli pyytää heitä maksamaan, sieltä tulee autoja takaisin.

Vaalimaalla tilanne johti aluksi siihen, että autojono kasvoi noin kilometrin mittaiseksi ja autoja pääsi yliuttämään rajan vain muutama tunnissa.

Tulli pyrkinyt tiedottamaan uudistuksesta

Tulli ja rajalaitos ovat pyrkineet tiedottamaan aktiivisesti suomalaisautoilijoita lakiuudistuksesta. Jääskeläisen mukaan vaikuttamiskeinot ovat vähissä.

– Tämä on nyt oikeastaan ainoa keino mitä meillä on. Että seurataan tilannetta ja ollaan yhteydessä Venäjän tulliin. Jos siellä jokin toimintatapa muuttuisi tai kehittyisi.

Jääskeläisen mukaan mitään suurempaa intoa muuttaa uutta toimintatapaa ei ole kuitenkaan toistaiseksi ollut.

– Tieto on tällä hetkellä se, että he noudattavat tätä lakia ja muuta tietoa oikeastaan ei Venäjän tullilta ole.

Esimerkiksi Vaalimaalla jono on kuitenkin jo kutistunut pariin sataan metriin, koska moni suomalaisautoilijoista on päättänyt jäädä autoineen kotiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.