Uusi lifi-verkko on sata kertaa wifiä nopeampi – yksi suuri heikkous

Sata kertaa wifiä nopeampi teknologia on jo olemassa ja huhutaan, että Applen seuraava älypuhelin pystyisi käyttämään sitä vaivatta.

Edinburghin yliopiston professori Harad Haas kehitteli vuonna 2011 sata kertaa nykyistä langatonta verkkoamme nopeamman lifi-verkon, joka perustuu valaistusdatansiirtoon.

Newsweek kertoo, että led-valolla toimivan lifi-verkon nopeudeksi on saatu laboratorio-olosuhteissa jopa 224 gigatavua sekunnissa, joka mahdollistaisi esimerkiksi 18:n HD-elokuvan latautumisen sekunnissa.

Lifi-teknologia on puhuttanut sen jälkeen, kun Chase Fromm huomasi, että Applen iOS 9.1 -laiteohjelmistossa on koodinpätkä, jossa on viittauksia lifi-verkkoon.

Frommin löydös käynnisti huhun siitä, että mahdollisuus lifin käyttöön olisi jo seuraavan Applen puhelimen ominaisuus. Apple ei ole vielä vahvistanut asiaa.

Yksi suuri heikkous

Koska led-valo, jonka avulla lifi toimii, ei läpäise seiniä, lifi on perinteistä wifi-verkkoa turvallisempi. Tämä on toisaalta myös teknologian heikkous: yksi lifi lähetin toimii ainoastaan led-valon ulottuvilla eikä lainkaan seinien läpi.

Koska lifi ei toimi seinien läpi, sen ei odoteta koskaan täysin korvaavan wifiä.

Newsweek kertoo, että teknologian kehittänyt Haas visioi kuitenkin tulevaisuutta, joissa kaikki valaisu toteutetaan led-valoilla ja jossa jokaiseen valaisimeen olisi rakennettu sisään lifi tekniikka.

– Se olisi ympäristöystävällisempi ja kirkkaampi tulevaisuus!

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja