Mainos

Uusi laki estämään Jeltsinin kolmas kausi

Venäjän duuma hyväksyi tänään ensimmäisessä käsitellyssä lakitekstin, jonka tarkoituksen on estää presidentti Boris Jeltsiniä asettumaan ehdolle kolmannelle presidenttikaudelle vuonna 2000 pidettävissä vaaleissa.

Liberaalin Jabloko-puolueen aloitteesta laaditun lakiehdotuksen mukaan kukaan ei saisi toimia presidenttinä yli kahta kautta. Tekstissä kielletään myös tällaisen henkilön asettuminen ehdolle kolmannelle kaudelle.

Lakialoite on sikäli erikoinen, että presidentin virkakaudet rajataan kahteen jo Venäjän perustuslaissa. Jablokon edustaja kuitenkin muistutti, ettei perustuslaki kiellä asettumista presidenttiehdokkaaksi kahden kauden jälkeen. Presidentti Boris Jeltsin on antanut ristiriitaisia lausuntoja mahdollisesta ehdokkuudestaan vuonna 2000. Jeltsin voisi periaatteessa vedota siihen, että hän on vasta ensimmäistä kokonaista kauttaan Venäjän presidenttinä, koska hänet valittiin ensimmäisen kerran presidentiksi Neuvostoliiton perustuslain mukaisesti vuonna 1991.

Jeltsinin edustajan mukaan uusi lakiehdotus on tarpeeton, koska perustuslakituomioistuin parhaillaan tutkii nykyisiä pykäliä ja antaa asiasta piakkoin lausuntonsa. Jabloko-puolueen lakiehdotus on hyväksyttävä duumassa vielä kaksi kertaa, minkä jälkeen laki menee ylemmän kamarin eli liittoneuvoston ja lopulta vielä presidentti Jeltsinin hyväksyttäväksi.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.