Mainos

Uusi keskustaministeri selviää huomenna: Tämäkö on insinöörin valinta?

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi jo sunnuntaina tietävänsä, ketä hän huomenna esittää elinkeinoministeriksi vuoden vaihteessa tehtävän jättävän Olli Rehnin (kesk.) tilalle. Sipilä on luvannut insinöörimäisen suoraa ratkaisua.

Uuden elinkeinoministerin on valinnut käytännössä pääministeri Juha Sipilä yksin, vaikka muodollinen päätös tehdään torstai-aamuna keskustan puoluehallituksen, eduskuntaryhmän ja europarlamentaarikkoryhmän kokouksessa. Sitä ei kuitenkaan voi sulkea pois, etteiko Sipilä olisi kuunnellut keskustan poliittisia kuiskaajia ennen päätöstään.

Uuden elinkeinoministerin pitäisi olla median tentattavana jo kymmeneltä aamupäivällä, Siihen asti pitää tyytyä arvailemaan, kenet diplomi-insinööri valitsisi Rehnin seuraajaksi.

Looginen ratkaisu Kalli

Looginen valinta olisi satakuntalainen kansanedustaja, keskustan aiempi pitkäaikainen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja luottomies Timo Kalli (kesk.).

Kallilla tuntuu vielä riittävän pyrkyä uusiin tehtäviin, sillä hän tavoitteli hiljattain  paluuta keskustan eduskuntaryhmän johtoon, kun Matti Vanhanen (kesk.) luopui tehtävästä. Valituksi tuli kuitenkin Antti Kaikkonen (kesk.)

Kallin valinta rauhoittaisi keskustan perinnesiipeä ja avaisi jollekin muulle arvostetun ja vaikutusvaltaisen valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajan paikan. Kalli tunnetaan myös punamultamiehenä (keskusta-sdp -yhteistyö), mistä voisi olla näkökulmasta ja aikataulutuksesta riippuen keskustalle ja hallitukselle sekä hyötyä että haittaa.

Toisaalta Kalli on jo hiukan kulunut kasvo ja jo aiemmin keskustan eturivissä pitkään seisonut hahmo, eikä vaalirahakohukaan ehkä vielä ole kaikilta unohtunut.

Looginen ratkaisu Lintilä

Looginen ratkaisu olisi myös viidennen kauden kansanedustaja Mika Lintilä (kesk.) Vaasan vaalipiiristä. Lintilä on ollut varsinkin vero- ja talousasioissa keskustan sisäpiiriä.

Lintilä toimi  Sipilän tukijoukoissa, kun puheenjohtajaa valittiin. Lisäksi Lintilällä on Sipilän kaipaamaa taloustaustaa ja hän tulee hyvin toimeen hallituskumppani kokoomuksen kanssa.

Lintilä on myös hyvän seuramiehen maineessa ja hevosiharrastus - siis ravit -yhdistää häntä Timo Soinin (ps.) kanssa. Nauru hallituksessa saattaisi Lintilän myötä lisääntyä, vaikka ajat vakavat ovatkin.

Toisaalta Lintilä on vielä kepulaisittain nuorehko mies, jolle voi löytyä muitakin vastuutehtäviä ennen ministeripestiä.

Looginen ratkaisu Pekkarinen

Looginen valinta olisi eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.), joka on toiminut elinkeinoministerinä jo aiemmin. 

Pekkarisen halua ministeriksi on ollut vaikea olla havaitsematta, eikä miehen politikointikyvystä, tietämyksestä tai suorituskyvystä ole epäilyksiä.

Toisaalta Pekkarinen saattaisi aiheuttaa nykyhallitukseen turhan suuria kepu-paineita ja lisätä pääministeri Sipilän murheita. Pekkarisen ministeriuran taustalla kummittelee myös liian kalliiksi osoittautunut tuulivoimatuki. Lisäksi Pekkarisen nykyinen tehtävä varapuhemiehenä on veteraanipoliitikolle vähintäänkin säädyllinen paikka.

Looginen ratkaisu Lehtomäki

Looginen valinta olisi Sipilän valtiosihteeri Paula Lehtomäki (kesk.). Lehtomäki nousee eduskunnasta lähtevän Olli Rehnin tilalle kansanedustajaksi.

Lehtomäellä on aiempaa ministerikokemusta, ja vaalipiiri on siis sama kuin Rehnillä eli Helsinki. Ministeripesti olisi Lehtomäelle mukava siksi, että pelkän rivikansanedustajan palkkio on huomattavasti pienempi kuin hänen nykyinen valtiosihteerin palkkansa.

Toisaalta Talvivaara- ja jätevesiasetustaustan lisäksi Lehtomäen mahdollinen ongelma on sukupuoli. Keskustan ministeriryhmän sukupuolijakauma nousee ensi keväänä muutenkin, kun Annika Saarikko (kesk.) korvaa Juha Rehulan (kesk.) peruspalveluministerinä. 

Ja ehkä asiaa pitää tässä tapauksessa miettiä myös Lehtomäen kannalta: ministerin kiireet eivät helposti sovitu lapsiperheen arkeen. 

Looginen ratkaisu joku muu

Looginen valinta voi olla joku muukin, sillä insinöörin ajatuksenjuoksu on alan kokemuksesta huolimatta vaikeasti ennalta arvattavissa. Keskustan eduskuntaryhmässä riittää päteviä konkareita Seppo Kääriäisestä lähtien ja innokkaita nuorempia edustajia, jotka varmaan saisi houkuteltua ministerin hommaan.

Se lienee kuitenkin varmaa, että uusi ministeri valitaan eduskuntaryhmän sisältä. Muuten paine kepukattilassa saattaa nousta Sipilän kannalta liian kovaksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.