Uusi halpalentoyhtiö Suomeen

Tanskalainen Sterling aloittaa kilpailun Suomen halpalentomarkkinoilla mm. Ryanairin ja Air Finlandin kanssa. Yhtiön kilpailuvaltteja ovat aiempi kokemus Suomen markkinoilta sekä suomenkieliset puhelinvaraus- ja matkustamopalvelut.

Suomen halpalentomarkkinoita kokeilemaan saapuu jälleen uusi yrittäjä. Tanskalainen Sterling kertoo aloittavansa ensi maaliskuussa halpalennot Helsingistä 11 kohteeseen Euroopassa.

- Halpalentomarkkinat ovat Suomessa melko alikehittyneet, Sterlingin toimitusjohtaja Almar Örn Hilmarsson perustelee Suomeen tuloa.

Suomessa halpalentoyhtiöiden markkinaosuus on jäänyt alle 6 prosentin, kun se on Euroopassa keskimäärin lähes 20 prosenttia. Moni halpalentoyhtiö on joutunut poistumaan Suomen markkinoilta verissä päin.

Jäljellä halpayhtiöistä ovat vain Ryanair, German Wings ja FlyMe. Konkurssin tai muun syyn takia poistuneiden lista on sen sijaan pitkä: Flying Finn, V Bird, Duo Airways, Buzz, Söder Airlines. Lisäksi Suomessa toimii joitakin perinteisten ja halpayhtiöiden väliin jääviä yrittäjiä kuten Air Finland.

Muiden halpayhtiöiden tapaan Sterling korostaa, että halpalentoyhtiöt luovat alalle uusia markkinoita. Kyse ei ole siis asiakkaiden viemisestä perinteisiltä lentoyhtiöiltä, vaan aivan uusien asiakasryhmien hankkimisesta.

- Voimme elää rinnan Finnairin kanssa, Hilmarsson vakuutti.

Takavuosina charter-lentoja

Sterling ei ole aivan uusi tuttavuus Suomen ilmatilassa, sillä takavuosina sillä on ollut charter-lentoja myös Suomesta. Yhtiöllä on jo kohtalainen historia, joka alkaa vuodesta 1962 ja Tjäreborg-matkatoimistosta. Vuonna 1993 se kävi konkurssissa, ja tänä vuonna sen osti islantilainen investointiyhtiö Fons Eignarshaldsfelag.

Samalla Sterling osti pahasti tappiollisen tanskalaisen Maersk Airin. Tuloksena on noin 30 Boeing 737 -koneen laivasto, joka lentää Kööpenhaminasta, Islannin Keflavikista, Tukholmasta ja Oslosta.

Kohteet Helsingistä ovat samoja kuin muiltakin kentiltä. Joukossa on Välimeren kaupunkeja ja joitakin Länsi- ja Keski-Euroopan kaupunkeja. Listalla ei kuitenkaan ole kohteita Pohjoismaista tai Saksasta, ja Brittein saariltakin listalla on vain Edinburgh.

Ryanairin, German Wingsin ja FlyMen reviireille Sterling ei siis mene. Sen sijaan Air Finlandin kanssa kohteet osuvat aika lailla päällekkäin. Hilmarsson ei silti myöntänyt, että Sterlingin tähtäimessä olisi kilpailu nimenomaan Air Finlandia vastaan.

Henkilökunta puhuu Suomea

Hilmarssonin mukaan Sterlingin yhdensuuntaisten lentojen hinnat asettuvat 79-150 euroon. Tarjoilu lennoilla on maksullista. Matkustamohenkilökunta puhuu suomea.

Halpayhtiöiden tapaan valtaosa lipuista on tarkoitus myydä internetin kautta. Yhtiöllä on kuitenkin myös suomenkielinen puhelinmyyntikeskus, joka sijaitsee Tallinnassa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat