Uudet vaatteet haisevat kemikaaleille - onko se vaarallista?

Asiakas huomasi H&M-liikkeessä alusvaateosastolla leijuvan vahvan kemikaalituoksun.

Samanlaisen hajun hän oli huomannut aiemmin ketjun postimyynnistä tilaamissaan äitiysvaatteissa. Kysyimme vaateliikeketjulta ja asiantuntijoilta, mikä vaatteisiin tuo kemikaalin hajun.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin Marilla Lahtinen kertoo, että vaatteissa ja tekstiileissä voi olla monenlaisia valmistukseen liittyviä kemikaaleja ja puhdistusaineita. Jotkut voivat haista voimakkaastikin. Yleensä hajut lähtevät, kun vaatteen pesee tai tuulettaa.

Greenpeace mittautti vuonna 2012 eri vaateliikeketjujen tuotteiden myrkkyjäämiä.

Suomessa myydyissä tuotteissa ei kahden merkin testissä löytynyt jäämiä. 

Ruotsissa testatuissa vaatteissa toisessa kahdesta testatusta tuotteesta löytyi kiellettyjen aineiden myrkkyjäämiä. 

Ainoa toinen maa Suomen lisäksi, jossa jäämiä ei löytynyt minkään merkin vaatteista, oli Hollanti.

– Aineet eivät välttämättä ole mitenkään vaarallisia. Tietenkin, jos on kovin herkkä, kannattaa vaatetta haistaa jo kaupassa.

Suomessa tekstiilituotteissa on rajoitettu muun muassa formaldehydin, homeenestoaine dimetyylifumaraatin ja atsovärien sekä nikkelin käyttöä. Rajoitukset on säädetty sen mukaan, aiheuttavatko ne riskiä tekstiilikäytössä ja kuinka tavanomaista tai pitkäaikaista ihokosketus aineita sisältävien tuotteiden kanssa on.

– Sellaista kemikaalia ei tekstiileissä pitäisi olla, että niistä aiheutuisi jotain oikeaa terveyshaittaa, Marilla Lahtinen jatkaa.

Mitä lisätään ja miksi?

H&M- vaateketjun viestintävastaava Tiina Miettinen kertoo tuotteiden valmistusprosessista:

– Vaatteiden valmistukseen tarvitaan kemikaaleja, esimerkiksi vaatteen värjäykseen. Useimmat näistä kemikaaleista ovat harmittomia ihmisille ja ympäristölle.

Tuotteiden varastoinnin ja kuljetuksen yhteydessä lisätään usein homeenestoaineita.

– Varsinkin jos lämpimistä maista tuodaan vaatteita ja kuljetetaan laivalla, niissä täytyy olla homeenestoaineita, jotta ne säilyvät hyväkuntoisina matkan ajan, Tukesin Marilla Lahtinen kertoo.

Tiina Miettinen H&M:ltä vakuuttaa, että heidän asiakkaansa ja henkilökuntansa voivat luottaa siihen, että H&M:n vaatteita on turvallista käyttää.

– Ympäristölle ja terveydelle mahdollisesti haitallisten kemikaalien käyttöä rajoitetaan H&M:n kemikaalirajoituksilla, jotka ovat tiukimpia alalla

Miten valvotaan?

Tukesin valvonta on pistokoemaista, mutta heille voi tehdä ilmoituksen epäilystä herättävistä tuotteista.

– Meillä käydään hakemassa vaate ja viedään se laboratorioon ja katsotaan, onko siinä pitoisuusrajoja ylittäviä määriä kiellettyjä aineita. Meidän valvonnassa ei ole kauheasti tällaisia löytynyt, Marilla Lahtinen kertoo.

Myös Tullilaboratoriossa tutkitaan tekstiilien kemikaalipitoisuuksia. 

– Jos meillä on aiemman tiedon mukaan syytä olettaa, että jossain tuotteissa saattaisi olla ongelmia, niitä valvotaan. Seuraamme myös eurooppalaisen Rapex-hälytysjärjestelmän ilmoituksia, Tullilaboratorion Arja Meriläinen kertoo

Rapex on kaikille avoin palvelu internetissä, johon on koottu ilmoituksia EU-maissa määräysten vastaisista tuotteista.

– Meille tulee aika usein ilmoituksia kuluttajilta esimerkiksi haisevista kengistä, laukuista tai muista tuotteista. Siinä on todennäköisesti kyse näistä valmistuksen aikana käytetyistä kemikaaleista, Tukesin Marilla Lahtinen kertoo.

Mitä asiakas voi tehdä?

Tukes ja Tullilaboratorio neuvovat asiakasta omatoimisuuteen ongelmatilanteissa.

Tukesin mahdollisuudet puuttua yksittäiseen ilmoitukseen ovat rajalliset. Kaikki ilmoitukset kirjataan ja jos samasta tuotteesta tulee paljon ilmoituksia, Tukes voi reagoida.

– Jos haju ei tuotteesta tuulettamalla tai pesemällä lähde ja se haisee niin pahasti, että sitä ei voi käyttää, ohjeistamme viemään tuotteen takaisin kauppiaalle ja kertomaan, että tuote on käyttökelvoton, Tukesin Marilla Lahtinen neuvoo.

– Ottaisin yhteyttä tavaranhaltijaan ja reklamoisin asiasta, Meriläinen Tullilaboratoriosta sanoo.

Tiina Miettinen H&M:stä neuvoo asiakasta ottamaan yhteyttä asiakaspalveluun, jos jokin tuote mietityttää. H&M:n verkkosivuilla on myös tietoa ketjun kemikaalihallinnasta.

Lue myös:

    Uusimmat