Myrkkyä riisikakuissa ja jättierä homeista viljaa – kuinka turvallista Suomeen tuleva ruoka on?

Elintarvikkeiden turvallisuutta valvoo Suomessa Tullilaboratorio sekä Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Shutterstock

Huomenta Suomessa keskusteltiin tiistaina elintarvikkeiden turvallisuudesta Suomessa. Voiko suomalainen luottaa siihen, että kauppojen hyllyille päätyvä ruoka on varmasti turvallista?

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran professori ja yksikönjohtaja Janne Nieminen vieraili tiistaina Huomenta Suomessa ja kertoi ruoan turvallisuudesta maassamme. Niemisen mukaan elintarviketurvallisuus on Suomessa yleisesti hyvällä mallilla.

– Tulee paljon uusia elintarvikkeita ja kauppa sekä ketju on nopeaa, niin siihen sisältyy tietysti riskejä. Niihin täytyy vain osata puuttua ajoissa, Nieminen kertoo.

Niemisen mukaan jopa 10 prosenttia tarkistetuista tuotteista hylätään ennen kuin ne päätyvät kauppoihin. Joskus viallisia tuotteita lipsahtaa kuitenkin myyntiin valvonnasta huolimatta ja tällöin suoritetaan elintarvikkeiden takaisinvetoja.

– Tyypillisesti hylätyissä tuotteissa on liikaa torjunta-aineita, vääränlaisia väriaineita tai sitten allergeenimerkintä puuttuu.

Riisikakut vaaraksi?

Ruotsissa elintarvikeviranomaiset ovat vastikaan puuttuneet riisin ja erityisesti riisikakkujen sisältämään arseenipitoisuuteen. Huoli lasten syömistä riisikakuista on noussut niin suureksi, että Ruotsissa muutetaan kansallisia ravitsemussuosituksia riisin ja riisikakkujen osalta.

Myös Suomessa riisin arseenipitoisuuksia tarkkaillaan, mutta ainakaan toistaiseksi viranomaiset eivät ole kokeneet tarpeelliseksi rajoittaa riisituotteiden käyttöä.

– Riisistä löytyy arseenia, ja se on ihan luontainen aine, jota joissain kasveissa on vähemmän ja joissain enemmän. Vuodenvaihteessa on tulossa normi siitä, kuinka paljon sitä saa riisissä olla, kommentoi Tullilaboratorion laboratoriojohtaja Kalevi Siivinen.

Riisikakuissa arseeni ilmenee rikastuneena, eli sitä on enemmän kuin tavallisessa riisissä. Saattaakin olla, että riisikakut päätyvät myös Suomessa erityistarkkailun alle.

– Jos niiitä on syytä tehostetusti valvoa, se tehdään.

1,5 miljoonaa kiloa homeviljaa jäi tullin haaviin

Tullilaboratoriossa etsitään tuotteista muun muassa kiellettyjä lisäaineita tai ristiriitaisuuksia tuotteen ja tuoteselosteen välillä. Kestotarkkailtavien elintarvikkeiden listalla ovat esimerkiksi pähkinät sekä viljat. Viljaa toimitetaan Suomeen yleensä isoissa erissä, joten sen tuontia valvotaan erityisen tarkasti.

– Viime vuonna löytyi erä ruista, jossa oli liikaa homeiden aiheuttamia toksiineja. Jopa 1,5 miljoonan kilon erä hylättiin. Näitä tapauksia on harvoin, mutta kun niitä tulee, ne voivat olla koko väestölle vaaraksi.

– Tänä vuonna vastaan tuli myös pienempi riisierä, jossa oli aflatoksiinia monikymmenkertainen määrä sallittuun. Kyseessä on hyvin ärhäkkä syöpää aiheuttava aine, Siivinen lisää.

Millä perusteella tuotteet sitten valitaan tarkastukseen? Onko luomutuote yleensä turvallisempi vaihtoehto? Katso videolta Tullilaboratorion Kalevi Siivisen sekä Eviran Janne Niemisen haastattelu.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja