Koronan myötä kauppoihin pärähti 200 uutta käsidesimerkkiä – Tukes selvittää nyt, onko kiireellä markkinoille tuotuja aineita myyty laittomissa pakkauksissa

Altian tehtaalla tuotanto tapissa, kykenee toimittamaan raaka-ainetta käsidesiin vain kriittisille aloille – alan uusille yrittäjille ei etanolia riitä:"Kysyntä noussut rajusti" 2:13
Altian tehtaalla etanolin tuotanto on ollut tapissa käsidesin massiivisen kysynnän vuoksi. Katso yltä juttu aiheesta.

Tukes selvittää nyt, onko markkinoille kiireellä tuotuja uusia käsidesituotteita myyty vääränlaisissa pakkauksissa. Käsidesipullo ei saisi muistuttaa elintarviketta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistutti Facebook-sivuillaan viime viikolla, että käsidesien myyminen elintarvikkeita muistuttavissa pakkauksissa on laitonta. 

Virasto pyysi ihmisiä ottamaan yhteyttä myyjään, mikäli kaupoissa tulee vastaan esimerkiksi juomapulloa muistuttavia käsidesipakkauksia.

– On vaarallista, jos esimerkiksi pienet lapset luulevat käsidesipulloa limsaksi, päivityksessä todettiin. 

Päivityksessään Tukes kertoi myös, että vaikka vastuu tuotteen turvallisuudesta on myyjällä ja valmistajalla. Vaarallisesta tuotteesta voi ilmoittaa myös virastolle. Tukesin mukaan se pystyy kuitenkin puuttumaan vain räikeimpiin ongelmiin. 

Paljon yhteydenottoja

Tukesin kemikaalituotevalvontaa johtava ryhmäpäällikkö Jouni Räisänen kertoo, että virasto on saanut suomalaisilta "aika paljon" yhteydenottoja elintarvikkeita, kuten pullojuomia muistuttavista käsidesipakkauksista. 

Toistaiseksi virasto ei ole tehnyt päätöksiä esimerkiksi tuotteiden markkinoilta vetämisestä. Räisäsen mukaan virastolla on kuitenkin tällä hetkellä käsittelyssä joitain käsidesipakkauksia.

– Kuluttajien ilmoitusten mukaan osa käsideseistä näyttää vähän elintarvikemaisilta. Olemme pohtineet, että minne sen rajan laittaisi, ja olemme olleet yhteydessä näiden tuotteiden valmistajiinkin. Tapauksia ei ole kuitenkaan vielä millään tavalla ratkaistu. 

Poikkeusolot eivät anna erioikeuksia yrittäjille

Räisäsen mukaan erilaisten käsidesituotteiden määrä on lisääntynyt Suomessa räjähdysmäisesti koronakriisin aikana. 

– Uusia toimijoita on tullut hurjasti ja uusia tuotemerkkejä on noin 200, kun aiemmin käsidesejä oli markkinoilla reilusta kymmenestä alle kahteenkymmeneen eri merkkiä.

Poikkeusoloista huolimatta Tukes ei Räisäsen mukaan voi antaa yrityksille helpotuksia esimerkiksi siinä, millaisissa pakkauksissa tuotteita saa myödä. Laki on laki.

– Tilanne ei ole tuonut kemikaalisäädöksiin mitään muutoksia. Valvomme aivan samalla tavalla kuin aiemminkin. 

– Joku järkihän näissä hommissa pitäisi kuitenkin olla mukana. Ei se aina ole niin yksiselitteistä ja helppoa. 

Räisäsen mukaan Tukesilla nyt arvioitavana olevien käsidesipakkauksien kohtalo ratkennee kesäkuun puolella. 

Lue myös:

    Uusimmat