Uudenlainen verikoe voi havaita yli 50 syöpätyyppiä – tuore tutkimus hyödynsi tekoälyä syövän toteamisessa

Mikä on tappavin syöpä?"Syöpälääkärille haastavia on edelleen valitettavasti useita" 1:32
Kaikista syövistä on olemassa vaikeita muotoja. Myös rintasyöpään kuolee Suomessa ihmisiä, osaston ylilääkäri Petteri Hervonen HUS Syöpäkeskuksesta kuvailee.

Dana-Farber syöpäinstituutti kertoo uudesta verikokeesta, joka voi havaita verestä yli 50 syöpätyyppiä. Asiasta uutisoi muun muassa The Guardian.

Verikoe havaitsee DNA:ta, jota kasvaimet vapauttavat verenkiertoon. Kokeen avulla syöpä voitaisiin havaita varhaisessa vaiheessa, myös oireettomilta henkilöiltä.

Syövän havaitsemisen lisäksi kokeen avulla voitaisiin selvittää, minkä tyyppinen syöpä henkilöllä on. Verikoetta tutkitaan tällä hetkellä kliinisissä tutkimuksissa.

– Tällaista koetta tulee testata ryhmässä, joka koostuu syöpäriskissä olevista henkilöistä. Tällöin voimme havaita, että koe todella löytää syöpiä. Lisäksi voimme miettiä, miten edetä, kun löydämme niitä, kertoo tohtori Geoffrey Oxnard Dana-Farber syöpäinstituutista.

Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Koe kehitettiin tekoälyn avulla

Tutkijat käyttivät syöpien havaitsemiseen tietokoneen algoritmia, joka havaitsee datasta malleja ja oppii luokittelemaan niitä. Tutkimukseen osallistui 6 689 henkilöä, joista 2 482 henkilöllä oli diagnosoitu syöpä. Henkilöistä 4 207 ei ollut syöpää.

Syöpäpotilaita otetut näytteet pitivät sisällään yli 50 syöpätyyppiä, ja edustettuna olivat kaikki syövän vaiheet.

Dataa karsittiin ensin 3 052 osanottajaan, joista syöpä oli 1 531 henkilöllä. Terveitä osanottajia oli 1 521. Osanottajien näytteiden avulla tietokonetta koulutettiin tunnistamaan erilaisia syöpiä.

– Käytämme raskaana olevien naisten vapaasti kelluvaa DNA:ta havaitessamme sikiön poikkeavuuksia. Tiedämme, että tekniikka on olemassa. Kysymys kuuluu, miten hienosäädämme sen etsimään syöpiä vapaana kelluvasta DNA:sta? Tämän tietokone teki, kertoo Oxnard.

Lopulta tutkijat testasivat näytteitä 1 264 osanottajalta, joista 654 oli sairaita ja 610 terveitä. Tuloksista kävi ilmi, että tekoäly havaitsi virheellisesti syövän alle yhdellä prosentilla terveistä osanottajista.

– On hyvin tärkeää, ettemme kerro terveille potilaille, että heillä on syöpä, Oxnard painottaa.

Tekoäly jätti syöpiä myös havaitsematta. Yhdysvaltain 12 tappavimman syövän kohdalla testin herkkyys oli 67,3 prosenttia. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi kolmasosa näytteistä antoi väärän negatiivisen tuloksen.

Tulokset lupaavia

Koe on vielä kehityksen varhaisessa vaiheessa, mutta tulokset ovat kuitenkin lupaavia.

Koe havaitsi kehossa olevan syövän oikein 44 prosenttia kerroista. Tutkimustiimi painottaa, että tulokseen voi vaikuttaa se, että osanottajilla tiedettiin olevan syöpä. Kokeen tulos voi olla eri, kun sitä sovelletaan normaalissa elämässä.

Koe havaitsi syövän sitä paremmin, mitä pidemmälle se oli edennyt. Jos syöpä oli ensimmäisessä vaiheessa, koe havaitsi syövän oikein 18 prosentissa tapauksista. Jos syöpä oli edennyt neljänteen vaiheeseen, koe havaitsi sen oikein 93 prosentissa tapauksista.

Koe tunnisti onnistuneesti sen, mikä syöpä ihmisellä mahdollisesti on. Jos tekoäly havaitsi näytteessä syövän, pystyi se 96 prosentissa tapauksista ehdottamaan, mikä syöpä on kyseessä. Ehdotuksista 93 prosenttia oli oikeassa.

Tutkimusryhmä on innoissaan siitä, että kokeen avulla voidaan tulevaisuudessa mahdollisesti löytää syöpiä, joita on muuten ollut vaikea havaita. Tekoäly havaitsi onnistuneesti esimerkiksi haimasyövän.

– Jos koetta pystytään säätämään entistä tehokkaammaksi varhaisessa vaiheessa olevien syöpien havaitsemisessa, siitä voisi tulla työkalu syöpien varhaisessa toteamisessa, kertoo David Crosby Cancer Research UK:sta.

Crosby myöntää, että työtä on vielä paljon tehtävänä.

– Tarvitsemme lisää tutkimuksia, jotta voimme parantaa kokeen kykyä havaita varhaisessa vaiheessa olevia syöpiä. Lisäksi meidän täytyy tutkia, miten koe toimii oikeassa elämässä, Crosby sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat