Mainos

Uudenkaupungin tehdas vähentää autotuotantoa

Uudenkaupungin autotehdas vähentää tuotantoaan ja henkilöstöään keväällä. Tehdas ilmoittaa vähentävänsä aiemmin suunniteltua enemmän väkeä.

Uudenkaupungin autotehdas vähentää tuotantoaan kolmanneksella keväällä. Henkilöstön vähentämistarve nousee 260 työntekijään aiemmin ilmoitetun 80 työntekijän sijasta.

Tehtaan omistava Metso kertoo, että keväällä tuotanto laskee 100 autoon päivässä tämän vuoden 150 autosta. Syynä pudotukseen on automarkkinoiden epävarmuus.

- Asiakkaamme on ilmoittanut meille uusia tuotantolukuja, ja me reagoimme niihin. Ilmoituksia on tullut meille syksyn mittaan tipoittain, Valmet Automotiven tehtaan toimitusjohtaja Tapio Kuisma kertoo.

Kuisma ei halua ennakoida, kuinka monta työntekijää joudutaan irtisanomaan ja turvaudutaanko tehtaalla esimerkiksi eläkejärjestelyihin. Kuisman mukaan 260 työntekijän vähennystarve koskee vakituisia työntekijöitä.

Syksyllä tehtaassa määräaikaisesti työskennelleiden sopimukset ovat jo päättyneet. Kuluva vuosi on mennyt Porscheja valmistavalla tehtaalla hyvin. Tehtaan liikevoitto oli vuoden ensimmäisen yhdeksän kuukauden ajalta 10,7 miljoonaa euroa.

- Meidän onnemme on tehdä erikoisautoa, jonka valmistuttaja on erittäin kannattava yritys. Toisaalta tuotteidemme suurin yksittäinen markkina-alue on Yhdysvallat, jonka talouden viimeaikaiset tapahtumat vaikuttavat aika rajusti kalliimpiin erikois- ja tuontiautoihin, Kuisma puntaroi.

Työntekijät tyrmistyivät

Autotehtaan työntekijät ottivat uutisen yt-neuvottelujen laajenemisesta tyrmistyneinä vastaan. Tieto tuli yllätyksenä myös varapääluottamusmies Pentti Aitamurrolle.

- Valitettavasti kokoonpanotehtaalla voidaan tehdä vain se, mikä meiltä tilataan. Missään ei ole näkyvissä ylimääräistä pottia, josta tilauksia löytyisi, hän harmittelee.

Aitamurto uskoo, että ainakin osalle irtisanottavista löytyy töitä lähiseutujen metalliteollisuusyrityksistä. Esimerkiksi telakkateollisuus on potenut jopa työvoimapulaa.

- Kun yt-neuvotteluista kerrottiin syksyllä, meihin otettiin muualta päin Suomea yhteyttä ja kysyttiin, millaista työvoimaa meiltä vapautuu, Aitamurto mainitsee.

Autotehdas valmistaa Porscheja vientiin 1060 työntekijän voimin. Tehdas on 16 000 asukkaan Uudessakaupungissa merkittävä työllistäjä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.