Uuden Viron kaaoksesta dokumentti – vanhoja ruplia myytiin säkeittäin, valtion tyhjään kassaan dollareita, ministeriksi täysiä noviiseja

Uusi dokumenttielokuva kuvaa uuden Viron politiikan kaoottista alkua 2:06

Viron politiikan alkuvuodet olivat täynnä hullua kaaosta. Se kerrotaan nyt dokumenttielokuvassa, jonka maailmanensi-ilta on Helsingissä.

Oikeusministeriksi metsänvartija, joka ei omistanut pukua. Rahaministeriksi pankkivirkailija, joka oli nähnyt paljon ruplia. Pääministerin mallina Suomi. He olivat kavereita, nuoria ja täynnä vapauden paloa.

Viron ensimmäinen pääministeri Mart Laar on saapunut Helsinkiin, jossa DocPoint-festivaalilla esitetään Rodeo - Viron hullut vuodet -dokumentti. Näin juhlitaan myös 100-vuotiasta Viroa.


Laar saapuu MTV Uutisten haastatteluun pyörätuolissa.

Hän kohtasi 2012 aivoinfarktin. Tuntuuko hänestä, että hän on uhrannut elämänsä Virolle?

– Ei lainkaan. Minähän olen tässä aivan hyvissä voimissani. Pääasia, että perhe pysyi kasassa niissä myrskyissä. Lapsetkin haluavat yhä tavata, naurahtaa nyt jo aikuisten lasten 57-vuotias isä.

Se oli rock´n rollia

Viron tie uuteen itsenäisyyteen alkoi legendaarisesta "laulavasta vallankumouksesta". Muutama vuosi ennen Neuvostoliiton kaatumista enteet olivat ilmassa ja useilla laulufestivaaleilla soivat vapauden hymnit. Ja kun ensimmäinen hallitus valittiin vapailla vaaleilla, alkoikin rock´n roll.

– Kaikki piti opetella. Ei ollut organisaatiota eikä rahaa. Me olimme tyhmiä rock´n roll-miehiä, siinä hengessä tehtiin politiikkaa.

Tämä ei tarkoita, etteikö isänmaan asiaa olisi otettu vakavasti, mutta politiikan tekeminen piti sävellellä tyhjästä.

Kansa tahtoi muuttua Suomeksi heti!

Laar edustaa isänmaallista oikeistopuoluetta ja historiaa opiskelleena hän oppi jo nuorena ihailemaan länttä ja Suomea.  

– Tiesimme, että virolaiset halusivat elää kuten suomalaiset. Kun vapaus koitti, moni taisi odottaa muutosta heti. Mutta eihän ympärillämme ihan Suomelta näyttänyt.

Itsenäisyyden alussa kaupat olivat tyhjiä, bensasta oli pulaa – ja valtion kassa oli tyhjä. Ei ollut enää Neuvostoliiton perusturvaa. Laar päätti hallituksineen, että pitää käyttää radikaaleja otteita.

Laar toteutti "pienet" ruplakaupat, johon hänen hallituksensa vallankumous sitten päättyikin 1994. Kruunun valuuttaan siirtynyt Viro myi keskuspankkinsa vanhat ruplat Venäjän tuoreelle viholliselle Tshetshenialle. Säkeittäin ruplia sinne ja reippaasti dollareita maksuksi.

Taaloilla ostettiin energiaa kylmään talveen ja aseita aseettomalle armeijalle.

– Niin, hallituksenihan joutui eroamaan tämän takia, mutta se on pieni hinta työstä isänmaan hyväksi, tuumii Laar nyt tyynesti.

– Ruotsin silloinen pääministeri, meitä tukenut Carl Bildt sanoi, että Viron kaipaamaan muutokseen menee yleensä 20 vuotta. Me teimme sen kahdessa vuodessa!

Yhteistyömme jatkuu, tunneli äkkiä!

– Me emme pärjänneet sodassa Neuvostoliittoa vastaan niin kuin te, mutta me taistelimme sen jälkeen vuosikymmeniä. Kun vapaus viimein koitti, kansa tiesi, ettei se tule helpolla eikä halvalla.

Laar ajoi lujaa – ja usein turvamiesten suojissa – maataan kohti länttä. Hän on toimi pääministerinä vielä 1999–2002 ja sai sen jälkeen seurata omien tavoitteidensa voittokulkua. Virosta tuli 2004 EU:n sekä Naton jäsen ja 2010 maa siirtyi euroon.

Suomea Mart Laar muistaa yhä lämmöllä.

– Sauli Niinistö on ystäväni. Onnittelut! Ja se Helsinki-Tallinna -tunneli on rakennettava äkkiä! Olen puhunut siitä jo 20 vuotta.


Lue myös:

    Uusimmat