Mainos

Uuden ulkoministerin mukaan Putin on vaarallinen johtaja – tällainen on CIA:sta Valkoiseen taloon siirtyvä Mike Pompeo

0:47

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti tänään erottavansa ulkoministeri Rex Tillersonin. Seuraajaksi Trump nimitti tähän asti tiedustelupalvelu CIA:n johtajana toimineen Mike Pompeon.

Video: Näin Trump perusteli Rex Tillersonin potkuja

Uusi ulkoministeri, 54-vuotias Mike Pompeo on Kaliforniassa syntynyt ja kasvanut teekutsuliikkeen jäsen, joka on tunnettu etenkin Barack Obaman ulkopolitiikan kovana vastustajana.

Pompeo on syyttänyt Obamaa esimerkiksi Venäjän kutsumisesta Syyriaan sekä arvostellut rajusti Yhdysvaltojen ja Iranin ydinasesopimusta. Juuri ennen CIA:n pääjohtajaksi valituksi tulemistaan hän twiittasi ”odottavansa maailman suurimman terrorismia sponsoroineen valtion kanssa tehdyn tuhoisan diilin perumista”. Samalla Pompeo on tunnettu Israelin ja maan pääministeri Benjamin Netanyahun innokkaana tukijana.

Kuusi vuotta Yhdysvaltain kongressissa istunut presbyteriaanikristitty Pompeo on suhtautunut Venäjään jyrkemmin kuin presidentti Trump ja todennut Vladimir Putinin olevan ”vaarallinen johtaja”. Lisäksi Pompeo on vastustanut esimerkiksi Guantanamon vankileirin sulkemista.

Pompeo suhtautuu ilmastonmuutokseen epäilevästi, ja nimitti esimerkiksi Obaman hallinnon suunnitelmia ilmastonmuutoksen vastustamiseksi ”radikaaleiksi” ja ”vahingoittaviksi”.

”Tiedemiehet ajattelevat paljon erilaisia asioita ilmastonmuutoksesta. Jotkut ajattelevat, että lämpenee, jotkut ajattelevat, että viilenee”, Pompeo totesi Washington Journalille kesällä 2013.

Koulutettu mies

Tuore ulkoministeri ei ole Trumpin hallinnon vähiten koulutettu. Pompeo valmistui sotilasakatemiasta luokkansa priimuksena ja palveli sotilaana Saksassa Berliinin muurin murtumisen aikoihin. Myöhemmin Pompeo kouluttautui lakitieteen tohtoriksi Harvardissa. Ennen poliittista uraansa Pompeo on myös menestynyt liike-elämässä.

Kansasista senaattoriksi ponnistanut Pompeo on uskaltanut olla julkisesti eri linjoilla Trumpin kanssa esimerkiksi Venäjän osuudesta presidentinvaaleihin, minkä lisäksi Pompeo kannatti vuoden 2016 presidentinvaaleissa aluksi Marco Rubiota. CIA-kautensa aikana Pompeo on kuitenkin keskustellut Trumpin kanssa turvallisuusasioista jatkuvasti, ja Pompeon onkin arveltu olevan tuoreessa tehtävässään poliittisesti kokematonta edeltäjäänsä Rex Tillersonia vaikutusvaltaisempi.

3:54

1:39

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.