Mainos

USA:n seuraavalle ulkoministerille vihreää valoa – senaatti vahvisti CIA:n uuden johtajan

Yhdysvalloissa senaatin komitea on näyttänyt vihreää valoa Rex Tillersonin ulkoministeriydelle. Äänestyksessään komitea hyväksyi Tillersonin ulkoministeriksi niukasti äänin 11-10.  

Seuraavaksi asia menee senaatin äänestykseen, jossa Tillersonin nimitys saanee lopullisen vahvistuksen. Republikaaneilla on enemmistö sekä senaatissa että edustajainhuoneessa. CNN:n tietojen mukaan äänestys on ensi viikolla.   

Öljy-yhtiö ExxonMobilin toimitusjohtajana aiemmin toiminutta Tillersonia on arvosteltu liian läheisistä suhteista Venäjään. Senaatin kuulemisessa Tillerson antoi osviittaa Venäjä-linjauksistaan, kun hän tuomitsi Venäjän toimet Ukrainassa. Tillerson kuitenkin ei halunnut käyttää Venäjän presidentistä Vladimir Putinista nimitystä sotarikollinen ja sanoi haluavansa tutustua ensiksi todistusaineistoon.

Pompeo jakoi mielipiteitä demokraattien parissa

Senaatti puolestaan vahvisti Mike Pompeon nimityksen keskustiedustelupalvelu CIA:n johtajaksi. Senaatti vahvisti valinnan äänin 66-32.

Pompeo, 53, on toiminut edustajainhuoneessa Kansasin edustajana. Edustajainhuoneen tiedustelukomiteaan kuuluva Pompeo kuuluu myös republikaanien oikeistosiiven teekutsuliikkeeseen. Hänen on myös kerrottu vastustavan kiivaasti Iranin kanssa solmittua ydinasesopimusta.

Pompeon kannat muun muassa kidutuksen käytöstä kuulusteluissa ja vaatimukset laajentaa viranomaisten tiedusteluvaltuuksia on herättänyt epäilyjä etenkin demokraattien keskuudessa. Samaan aikaan demokraateissa on myös tunnustettu Pompeon ymmärrystä tiedusteluasioissa.

– Pompeo on sitoutunut noudattamaan kidutusta koskevaa lakia ja hän on luvannut tarjota objektiivisen analyysin Iranin ydinsopimuksesta, demokraattien senaattori Dianne Feinstein sanoi.

Pompeosta tuli uuden presidentin Donald Trumpin kabinetin kolmas jäsen.

Republikaanit ovat ponnistelleet nopeuttaakseen Trumpin nimityksien vahvistamisia. Puolustusministerin James Mattisin ja kotimaan turvallisuudesta vastaavan ministerin John Kellyn nimitykset vahvistettiin jo perjantaina Trumpin virkaanastujaispäivänä.

Republikaanit toivoivat, että Pompeon valinnasta olisi äänestetty myös perjantaina, mutta demokraatit laittoivat kapuloita rattaisiin vetoamalla, ettei CIA-johtajan nimitystä ole koskaan vahvistettu virkaanastujaispäivänä. Valkoisen talon tiedotuspäällikkö Sean Spicer kritisoi demokraattien pelaavan kansallisella turvallisuudella.  


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.