Uuden-Seelannin pääministeri kieltäytyi lausumasta moskeija-ampujan nimeä: "Hän saattoi tavoitella kuuluisuutta, mutta me emme anna hänelle mitään"

Uuden-Seelannin pääministeriltä tiukka linjaus: En aio lausua moskeijahyökkääjän nimeä 0:26
Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern lupasi olla lausumatta moskeijaiskun tekijän nimeä.

Uuden-Seelannin pääministeri Janinda Ardern ei aio koskaan lausua viime perjantaisen Christchurchin hyökkääjän nimeä, kertoo muiden muassa CNN

Ardernin mukaan Christchurchin moskeijaampujalle ei pidä antaa kuuluisuutta, jota hän teollaan tavoitteli. Perjantaina kahteen moskeijaan tehdyissä terrori-iskuissa kuoli 50 ihmistä ja kymmeniä haavoittui.

– Ette tule koskaan kuulemaan minun lausuvan hänen nimeään, Ardern kertoi Uuden-Seelannin parlamentille tänään tiistaina. 

– Hän on terroristi, rikollinen, ekstremisti mutta kun puhun hänestä, hän on nimetön. 

Ardern pyytääkin, että ihmiset käytttäisivät mielummin moskeijaiskuissa kuolleiden nimiä. Ardern ei ole ainoa, joka suosii hirmutekoihin syyllistyneiden nimien mainitsematta jättämistä.

Tunnetuksi ympäri maailman

Uuden-Seelannin 37-vuotias pääministeri on noussut tunnetuksi ympäri maailman perjantain joukkoampumisen jälkeen. Ardern reagoi hyökkäykseen nopeasti ja lupasi kiristää maan aselakeja heti Christchurchin ampumisen jälkeen. Maan hallitus sopi tiukennuksien pääperiaatteista jo eilen.

Puheensa lopuksi pääministeri toivoi maan kansalaisten tukevan Uuden-Seelannin muslimiyhteisöä. 

50 ihmistä kuoli perjantaina kahteen moskeijaan tehdyssä iskussa Christchurchin kaupungissa Uudessa-Seelannissa. Iskusta on nostettu syyte australialaista miestä vastaan.

Las Vegasissa tapahtuneen, Yhdysvaltain modernin historian pahimman joukkoampumisen jälkeen syksyllä 2017 joukko asiantuntijoita esitti vetoomuksen, että muiden muassa massamurhaajien ja terroristien nimet ja kuvat jätettäisiin julkaisematta. 

Lue myös:

    Uusimmat