Epäillyn moskeijaiskijän kiinniottaneet poliisit saavat kiitosta pääministeriltä: "He asettivat Uuden-Seelannin kaiken muun edelle"

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern on ylistänyt poliisien toimintaa ja rohkeutta Christchurchin terroriteosta epäillyn miehen kiinniotossa.

Christchurchin läheisestä Lincolnin kaupungista saapunut poliisipartio otti epäillyn kiinni 36 minuuttia sen jälkeen kun poliisi sai hälytyksen iskuista.

Pääministerin mukaan iskuista epäilty 28-vuotias australialainen Brenton Tarrant oli edelleen liikkeessä ja hänen tarkoituksenaan oli jatkaa iskujen tekemistä.

–  Hyökkääjän autossa oli kaksi muuta asetta ja on ilmeistä, että hänen tarkoituksenaan oli jatkaa iskuja, Ardern kertoi medialle Christchurchissa.

Kiinniottotilanteesta on levinnyt video, joka on tallentunut ohiajavan auton tuulilasikameraan. Videolla näkyy, kuinka poliisiauto on kiilannut vaalean katumaastoauton reunakiveystä vasten, ja käsiasein varustautuneet poliisit vetävät tummapukuisen hahmon autosta ulos.

–  He asettivat Uuden-Seelannin kaiken muun edelle, pääministeri Ardern totesi.

Ainakin 49 ihmistä sai perjantaina surmansa joukkoampumisessa kahdessa moskeijassa Christchurchissa. Lisäksi lähes 40 ihmistä on edelleen sairaalassa, heistä yli kymmenen tehohoidossa.

Al-noorin ja Linwoodin moskeijoihin hyökättiin perjantairukousten aikaan.

"Ei välitöntä uhkaa"

Poliisi uskoo, että epäilty Tarrant oli yksin vastuussa iskujen toteuttamisesta.

–  Meillä on useita tutkintalinjoja, emmekä etsi ketään, kuka muodostaisi välittömän turvallisuusuhan, Canterburyn piirikunnan poliisipäällikkö John Price sanoi New Zealand Herald -sanomalehden mukaan.

–  Se ei kuitenkaan tarkoita, ettei uhkaa voisi olla olemassa, Price jatkoi varovaisempana.

Tarrantin lisäksi myös kaksi muuta ihmistä on pidätettynä. Poliisin mukaan heidän toimintaansa tutkitaan edelleen. Sosiaalisen median kirjoittelun osalta poliisi pitää silmällä useampaa henkilöä.

Uuden-Seelannin moskeijaiskua tutkitaan rasistisena terroritekona 4:05


Lue myös:

    Uusimmat