Mainos

Uuden puhelimen hankinta voi olla tietoturvariski – nämä pienet asiat tekevät netinkäytöstäsi turvallisempaa

8:37
FISC:n Juha Remes ja F-Securen Niina Hyvärinen keskustelivat kyberturvallisuudesta Huomenta Suomessa.

Uuden puhelimen hankinta on aina vaaran paikka käyttäjän tietoturvan näkökulmasta. Kyberturvallisuuden asiantuntijat sanovat Huomenta Suomessa, että tietoturvasta pitäisi tehdä liikennesääntöjen kaltainen perustaito.

Matkailu, uusi sovellus tai puhelimen vaihto ovat muutoksia. Ja muutos on tietoturvallisuuden näkökulmasta aina vaaran paikka, sanoo Finnish Information Security Clusterin toiminnanjohtaja Juha Remes.

7:49
Älykaiuttimien tietoturvasta uutisoitiin MTV Uutiset Livessä heinäkuussa.

Remeksen mukaan kyberturvallisuudesta pitäisi tehdä kansalaisten perustaito samaan tapaan kuin suojatien ylittämisestä. Hän peräänkuuluttaakin arkijärkeä, jota sovelletaan myös muilla elämänalueilla.

– Jos asentaa uuden sovelluksen, sitä painaa ok, ok, ok, että pääsee eteenpäin. Yleensä kuitenkin opetellaan asiat, mitä ryhdytään tekemään. Ei naulaakaan lyödä lautaan ennen kuin sen paikka on katsottu valmiiksi, Remes sanoo.

Tietojenkalastelu riskinä

Tietoturvayhtiö F-Securen yhteiskuntasuhdejohtaja Niina Hyvärinen muistuttaa, että kaikessa hyvässä digitaalisuudessa on mukana toinen, pimeä puoli. 

– Turvallisuus pitää ottaa huomioon, ja se kulkee käsi kädessä kanssamme koko matkan.

Yhdeksi suurimmaksi vaaraksi tavalliselle ihmiselle Hyvärinen nostaa tietojenkalastelun.

– Meillä on erilaisia sovelluksia, sähköposteja ja somekanavia, joissa on paljon omia uhkapintoja. Pankitkin varoittavat paljon luottokortti- ja pankkitietojen kalastelusta.

3:43
Tietoturvan vaaroja piilee myös vaalijärjestelmissä.

Lokakuussa vietetään Euroopan kyberturvallisuuskuukautta. Poliisin kyberkeskuksen päällikkö Mikko Rauhamaa kehottaa jokaista netinkäyttäjää varautumaan siihen, ettei verkkoviestintä ole aina turvallista.

– Vaikka kyberrikollisuus on yhä monimuotoisempaa, muutamalla perustoimenpiteellä pääsee hyvään alkuun: huolehdi tietokoneen tietoturvasta, käyttäjätunnuksista ja salasanoista ja mieti mitä tietoja annat itsestäsi internetissä, sanoo Rauhamaa poliisin tiedotteessa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja