Tanskalaistutkimus: Vauhdilla leviävä omikronin alamuunnos ei näyttäisi olevan alkuperäistä muunnosta vakavampi – voi tulla valtavariantiksi maailmanlaajuisesti

Koko asia 60 sekunnissa: Tällainen on omikronin uusi alavariantti 1:00
Koko asia 60 sekunnissa: Tällainen on omikronin uusi alavariantti – katso video!

Omikronin alavariantti, eli BA.2-muunnos, ei näyttäisi olevan edeltäjäänsä BA.1-muunnosta vakavampi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan asiasta kertoi Maailman terveysjärjestö WHO:n edustaja, tohtori Boris Pavlin tiistaisessa tiedotustilaisuudessa.

Alavariantti on pitänyt asiantuntijat valppaina ja herättänyt myös tavan tallaajissa huolta, sillä sen on havaittu olevan nopea liikkeissään. 

Esimerkiksi Tanskassa omikronin alavariantti on levinnyt nopeasti. Tanska onkin järjestyksessään ensimmäinen maa, jossa omikronin alavariantti syrjäytti alkuperäisvariantin. 

Myös Filippiineillä, Nepalissa, Qatarissa ja Intiassa alamuunnoksesta on tulossa valtavariantti. 

Tanskalaisdataan perustuen alavariantti ei kuitenkaan aiheuta alkuperäistä muunnosta vakavampaa tautia. 

– Kun tarkastelemme maita, joissa BA.2-variantti on levinnyt nopeasti, sairaalahoidossa ei ole havaittu odotettua suurempia piikkejä, Pavlin totesi tiedotustilaisuudessa. 

WHO:n mukaan on kuitenkin mahdollista, että omikronin alavariantista tulee valtavirus maailmanlaajuisesti. 

Tanskalaistutkimuksen mukaan alavariantti on nimittäin tarttuvampi kuin alkuperäinen BA.1, ja se tarttuu myös rokotettuihin ihmisiin. 

Se, miten hyvin alavariantti pystyy kiertämään elimistön vastustuskyvyn, eli immuniteetin, on vielä tutkinnan alla. 

– Rokotukset suojaavat hyvin omikronin aiheuttamalta vakavalta tautimuodolta. Alamuunnos syrjäyttää tehokkaasti alkuperäisen omikronmuunnoksen. Tämän vaikutuksista kaivataan lisätietoja. 

Tanskalaistutkimuksessa analysoitiin kaikkiaan yli 8 500 taloutta, joissa koronatartuntoja oli havaittu joulu- ja tammikuun välisenä ajanjaksona. 

Alamuunnosta todettu myös Suomessa

Omikronvariantin alamuunnosta on havaittu myös Suomessa. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) Lasse Lehtonen arvioi, että uuden variantin takia on sekä syytä olla – että olla olematta huolissaan.

– Se ei poikkea taudinkuvaltaan BA.1:stä, eli mitä ilmeisemmin se aiheuttaa suuremmalle osalle (tartunnan saaneista) lievähkön taudin. Ongelma on se, että se pystyy infektoimaan BA.1:n sairastaneita uudestaan. Vaarana on se, että omikronaalto pitkittyy. 

Toisin sanoen, kun omikronin tartuntapiikin odotettiin olevan ”kapea ja korkea” ja tilanteen helpottavan jo ensi kuussa, näin ei ehkä käykään.

– Jos BA.2. alkaa vallata tilaa, voi olla, että omikronpiikkiin tulee häntä tai uusi sivuaalto, Lehtonen arvioi.

– Tietysti kaikki toivovat kovasti, että aalto olisi ohi ja päästäisiin rajoituksista eroon, mutta kyllä tämä korona tuottaa aina uusia kiusoja. Toivotaan ettei vähään aikaan tulisi uutta, mutta kieltämättä tätä on monta kertaa aiemminkin jo keritty toivoa.

Lue myös:

    Uusimmat