Uudelle älypuhelinmerkille heti 72 miljoonan dollarin rahoitus – tulossa yli kymppitonnin hintalapulla todellinen superpuhelin?

Mobiilialalle sikiää jatkuvasti uusia älypuhelinmerkkejä. Muutamien muiden tavoin erityisen turvallisten älypuhelinten markkinoille tähtää myös uusin tulokas Sirin Labs. Sen puhelin on saamassa nimekseen Solarin.

Sirinin tarinan alkuvaiheista poikkeuksellisen kiinnostavan tekee, että yhtiö keräsi rahoitusta ensimmäisellä ilmoitetulla ”siemenvaiheen” kierroksellaan heti huikeat 72 miljoonaa dollaria eli noin 64 miljoonaa euroa. Rahoittajia ovat perustajat Singulariteamin perustajaMoshe Hogeg, kazakstanilainen Kenges Rakishev sekä Kiinan johtaviin internet-yhtiöihin some-palvelullaan lukeutuva Renren.

Vaikka Sirin kertoi nyt ensi kertaa rahoituksestaan, ovat sen taustajoukot pykänneet uutta yritystään pystyyn jo noin kolmen vuoden ajan. Aivan hetken mielijohteesta ei siis ole kysymys.

Sirin Labsin ensimmäinen puhelin aiotaan esitellä toukokuun aikana sen Lontoossa sijaitsevassa lippulaivamyymälässä. Myymälä on avautumassa 17. toukokuuta. Puhelimesta on tulossa kerrotusti huippuluokan laite, jonka pitäisi täyttää sekä armeijatason turvavaatimukset kuin myös jokapäiväisen peruskäytön tarpeet. Hintaa puhelimella on kerrottu tulevan olemaan rapsakat 10 000 – 15 000 dollaria.

Sirin Labsin aikeet kalliiden, erittäin turvallisten älypuhelinten markkinoille suuntaamisesta kuulostavat samansuuntaisilta kuin Suomen Salossa oman puhelimensa valmistuksensa aloittelevan Turing Robotic Industriesin suunnitelmat. Sekin suuntaa yli tonnin premium-hintaluokkaan ja Kiinan markkinoille.

Yleisesti turvallisten puhelinten markkinoilla kilpailee muitakin. Suomesta mukana on Bittium Tough Mobilellaan, mutta sen markkina on ennemminkin viranomaiskäytössä kuin myynnissä yritysasiakkaille tai varakkaille yksityishenkilöille, mikä vaikuttaisi olevan puolestaan Sirin Labsin ajatus. Tunnetuin muista ”turvapuhelimista” on Silent Circlen Blackphone.

Sirin Labsin pääkonttori sijaitsee Sveitsissä, mutta pääosa puhelimen kehitystyöstä ja muusta toiminnasta tapahtuu tietoturvaosaamisestaan tunnetussa Israelissa. Puhelimet valmistetaan yllättäen Ruotsissa, Lundissa, jossa niitä kokoonpanee Sigma Connectivity. Toimitusjohtajana toimii aiempi McKinsey-konsultti Tal Cohen. Toimialatuntemusta mukaan tuo Sony Ericsonin aiempi tuotejohtaja Fredrik Oijer ja muotoilusta vastaa Karim Rashid.

Sirinillä on jo 85 työntekijää Sveitsissä, Ruotsissa, Englannissa ja Israelissa. Kumppanit mukaan lukien yhteensä 150 asiantuntijan kerrotaan tekevän työtä sen tutkimuksen ja tuotekehityksen parissa.

Idean Sirinin turvallisen älypuhelimen kerrotaan syntyneen, kun yhden päärahoittajan, Rakishevin, puhelin hakkeroitiin aiemmin.

Lue myös:

    Uusimmat