Uudella lastensuojelulailla yritetään vähentää paisuneita sijoitusmääriä – "On kuntia, joissa työntekijällä on yli sata asiakasta"

12:04
Kuntaliiton Aila Puustinen-Korhonen kertoo, millaisia muutoksia uusi laki tuo lastensuojeluun.

Uudesta lastensuojelulaista odotetaan helpotusta ongelmista kärsivien perheiden arkeen. Asiantuntijat toivovat, että uusi laki pysäyttäisi lasten sijoitusmäärien kasvun.

Lausunnoilla olevassa lakiluonnoksessa on kirjaus mitoituksesta. Jatkossa sosiaalityöntekijällä voi olla kontollaan korkeintaan 35 lasta. Tällä hetkellä kuntaerot ovat suuria.

THL:stä kerrotaan, että tällä hetkellä kunnissa lapsia per työntekijä voi olla jopa yli sata. 

– 50 prosentissa kunnista on noin 40 asiakasta, mutta joka viidennessä on yli 60 asiakasta. On jopa sellaisia kuntia, joissa työntekijällä on yli sata asiakasta, kertoo erityisasiantuntija Jaana Tervo

2:22
Katso uutisjuttu siitä, millaista helpotusta uudesta lastensuojelulaista odotetaan ongelmalasten tilanteeseen.

"Asiakasrekisterit perattava jo tänä vuonna"

Kuntaliitosta huomautetaan, että kaikki kunnat eivät tule mitoituksen piiriin jatkossakaan.

– Asiakasmitoitusta on viime vuosina kovasti kaivattu. Kaikki kunnat eivät pysty mitoitusta soveltamaan. On vähintäänkin muutamia kymmeniä kuntia, jotka tekevät niin sanottua yhdennettyä sosiaalityötä eli sama työntekijä tekee lastensuojelua, aikuissosiaalityötä ja vammaispalvelua, kertoo erityisasiantuntija Aila Puustinen-Korhonen Kuntaliitosta.

Puutinen-Korhosen mukaan mitoitussäännöksen käyttöönotto tarkoittaa kunnissa käytännössä sitä, että asiakasrekisterit on perattava jo tänä vuonna.

– On katsottava, mikä asiakkuus on yhä aktiivista, tavoitteellista muutostyötä. Ja mikäli siellä on asiakkuutta, jotka ovat jääneet päättämättä tai lopettamatta,ne pitäisi lopettaa, Puustinen-Korhonen jatkaa. 

Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi myös lastensuojelun asiakkuuden päättymisestä. Säännöksellä arvioidaan olevan yksilötasoa laajempia vaikutuksia, kuten kunnan aktiivisten ja tosiasiallisten asiakkuuksien määrän seurannan helpottuminen, kun passiiviset tai niin sanotut haamuasiakkuudet poistuisivat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja