Usva, 14, on kiusattu transnuori: "Lyödään ruokajonossa ilman mitään syytä päähän"

Usvaa lyötiin koulussa niin, että silmissä pimeni – transnuori kertoo, miltä kiusaaminen tuntuu 6:05
Videolla Usva kertoo tarkemmin kokemuksistaan ennakkoluuloista, kiusaamisesta ja niiden seurauksista.

Uhkailua, nälvimistä, homottelua ja jopa väkivaltaa. Kaikkea tätä 14-vuotias Usva on saanut kokea koulussa, koska hän on transnuori. 

Usva esiintyy tässä jutussa keksityllä nimellä, koska aihe on arkaluonteinen.

Usva on 14-vuotias transnuori. Se tarkoittaa sitä, että hänen sukupuolensa ei vastaa sitä, mikä hänelle on syntymässä määritelty.

– Tämä on aika monimutkainen selittää, mutta koen olevani jollain tasolla ei-binäärinen. Olen tavallaan kaikki sukupuolet, mutta en mitään niistä. Sukupuolikokemukseni ikään kuin lipuu siellä, hän kertoo.

Ei-binäärisellä tarkoitetaan sitä, että sukupuoli ei typisty mies–nainen- tai tyttö–poika-akselille.

”Pitää olla koko ajan valmiina”

Ihmisten suhtautuminen ja ennakkoluulot Usvan sukupuolikokemukseen ovat aiheuttaneet hänelle harmia. Hän kuvailee ympäristön ennakkoluuloja kuin rikki olevaksi palohälyttimeksi: Se voi alkaa soida milloin tahansa, ja hänen pitää olla valmiina sammuttamaan se. Erikoiset katseet ja tungettelevat kysymykset voivat tulla yllättäen.

– Pitää olla koko ajan valmiina perustelemaan itseään, vain sen takia, kuka on, hän kuvailee.

Pahimmillaan ennakkoluulot kärjistyvät kiusaamiseen. Koulussa kiusaaminen on pahimmillaan ollut sitä, että Usvaa on lyöty koulun ruokalassa tarjottimella niin, että silmissä pimeni. Poliisista vahvistetaan MTV Uutisille, että sille on ilmoitettu mainittuna päivänä pahoinpitely Usvan koulussa.

– Se tuntuu tosi epäreilulta ja siltä, että pitää olla koko ajan valmiina, jos et ole kotona et ole missään turvassa, Usva kertoo.

Kiusaaminen vaikuttaa myös Usvan itsetuntoon. Pahimmillaan hän on sanonut vanhemmille, ettei halua kiusaamisen takia mennä kouluun.

– Mutta mun isä on sanonut mulle, että olet taistelija. Yhdessä selvitään mistä vain, Usva kertoo.

Unelmana nousta lavalle Broadwaylla

Vaikka kiusaaminen ja ennakkoluulot tuovat elämään harmia, haluaa Usva korostaa, että hänen elämässään on moninkertaisesti enemmän hyviä kuin huonoja asioita. Iloa elämään tuovat rakastava perhe, hyväksyvät ystävät, eläimet ja harrastukset.

– Olen tavannut superpaljon ihania ihmisiä sen jälkeen, kun olen tullut kaapista. Mulla on koko maailma auki ja on ihmisiä, jotka uskovat muhun, se on musta se tärkein asia.

Usvan intohimo on tanssi ja elämän suuri unelma on päästä tanssimaan Broadwaylle.

– Tanssiessa saan olla vapaa. Jos saisin tehdä sitä työstäni ja saisin kokea suurimman osan päivästä olevani vapaa, niin se olisi upeaa, hän kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat