USU: Itärajan yli tulleista tehty sata takaisinottopyyntöä Euroopasta

Hallitus ehdottaa järeitä keinoja itärajalle 2:17
Katso myös: Hallitus ehdottaa järeitä keinoja itärajalle

Itärajan yli viime syksynä tulleista turvapaikanhakijoista on tehty Suomelle noin sata takaisinottopyyntöä Euroopasta, kertoo Uutissuomalainen.

Näin on käynyt esimerkiksi tapauksissa, jossa syyrialaisia on siirtynyt Suomesta Saksaan hakemaan kansainvälistä suojelua.

– Kun Saksassa tehty sormenjälkivertailu osoittaa, että henkilö on jo jättänyt hakemuksen Suomessa, Saksasta lähetetään takaisinottopyyntö Suomeen, Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön aluevastaava Juha Similä kertoo Uutissuomalaiselle.

Takaisinottopyynnöt perustuvat EU:n Dublinin sopimukseen, jonka mukaan turvapaikkahakemus käsitellään vain yhdessä maassa. Se voi olla toinen EU-valtio, Norja, Islanti, Sveitsi tai Liechtenstein.

Vastuu hakemuksesta kuuluu pääsääntöisesti sille maalle, josta ihminen on ensimmäisenä hakenut turvapaikkaa.

Takaisinottopyyntöjen määrä kaksinkertaistunut tammikuusta

Takaisinottopyyntöjen määrä on Uutissuomalaisen mukaan kaksinkertaistunut tammikuun lopusta. Maahanmuuttovirasto kertoi tuolloin, että EU-maista oli tullut 50 takaisinottopyyntöä.

Similän mukaan elokuun alun jälkeen itärajalla jätetyistä noin 1 300 turvapaikkahakemuksesta on tehty 238 päätöstä. Niistä yksikään ei ole myönteinen.

Kielteisiä päätöksiä on 71 ja raukeamispäätöksiä 165.

Raukeamispäätöksistä valtaosa on tapauksia, joissa turvapaikanhakija on kadonnut vastaanottokeskuksesta.

Moni kadonnut on jatkanut matkaa Suomesta muualle EU-alueelle.

Similä sanoo Uutissuomalaiselle, että iso osa kadonneista ei ole vielä hakenut turvapaikkaa muualta Euroopasta. Sen vuoksi takaisinottopyyntöjä on todennäköisesti tulossa vielä lisää.

Itäraja: Syyriasta, Somaliasta ja Jemenistä eniten hakijoita

  • Itärajalla jätettiin syksyn 2023 aikana 1 282 turvapaikkahakemusta.
  • Turvapaikanhakijoiden joukossa on yli 20 kansallisuutta, mutta suurin osa heistä on Syyrian, Somalian tai Jemenin kansalaisia.
  • Koko Suomen itäraja on suljettu 14. huhtikuuta saakka tällä hetkellä voimassa olevalla päätöksellä.

Lähde: Maahanmuuttovirasto

Lue myös:

    Uusimmat