USU: Joka neljäs itärajan ylittänyt turvapaikanhakija kadonnut vastaanottokeskuksista – tämä heistä nyt tiedetään

Tällainen on uusi käännytyslaki – Rantanen: "Hallitus tietoinen jännitteistä" 40:31
Katso myös: Tällainen on uusi käännytyslaki – ministeri Rantanen: "Hallitus tietoinen jännitteistä"

Viime elokuun jälkeen itärajan yli tulleista turvapaikanhakijoista runsas neljäsosa on rekisteröity poistuneiksi vastaanottokeskuksista, kertoo Uutissuomalainen.

Venäjän hybridioperaation aikana itärajan yli tuli 1 314 turvapaikanhakijaa, joista 351 on nyt kadonnut vastaanottokeskuksista.

Yli puolet kadonneista on Uutissuomalaisen tietojen mukaan siirtynyt varmasti muualle EU-alueelle, sillä heistä on tullut Suomelle takaisinottopyyntö.

– 179 henkilöstä on tehty takaisinottopyyntö. Selvästi merkittävin maa on Saksa, josta on tullut 142 takaisinottopyyntöä. Suomeen on siirretty takaisin 16 henkilöä, Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen kertoo USU:n haastattelussa.

Takaisinottopyynnöt perustuvat EU:n Dublinin sopimukseen, jonka mukaan turvapaikkahakemus käsitellään pääsääntöisesti siinä maassa, jossa turvapaikanhakija on rekisteröity ensimmäisen kerran.

Vasta kahdeksalle myönteinen päätös

Maahanmuuttovirasto on tehnyt myönteisen päätöksen vasta kahdeksalle itärajan yli tulleelle hakijalle.

Kielteisen päätöksen on saanut 98 turvapaikanhakijaa. Heistä 24 on Irakin, 22 Somalian, 12 Intian ja 10 Egyptin kansalaisia.

Kun turvapaikanhakijan olinpaikka on ollut tuntematon kaksi kuukautta, turvapaikkahakemus katsotaan rauenneeksi. 

Lue myös:

    Uusimmat