Uskonnoille saa piruilla myös Suomessa vaikka laki kieltää julkisen pilkan

Uskonnon arvosteleminen pilakuvin on sallittua myös Suomessa, toteavat oikeusoppineet.

Viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari sanoo tuomitsemisen uskonrauhan rikkomisesta vaativan, että kuvat on esitetty nimenomaan loukkaamistarkoituksessa.

– Vaatimus loukkaamistarkoituksesta korottaa rangaistavuuden kynnystä aika paljon, Korpisaari sanoo STT:lle.

Oikeustieteen tohtori ja entinen valtionsyyttäjä Mika Illman arvioi Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalaiselle, että satiirilehti Charlie Hebdon Muhammed-pilakuvat saisi julkaista myös Suomessa.

 Laki uskonrauhan rikkomisesta kieltää julkisen pilkan


-Uskonrauhan rikkomisesta voidaan tuomita, jos julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta pitää pyhänä.   
-Tuomio voi tulla myös uskonnollisen tilaisuuden häiritsemisestä.   
-Enimmäisrangaistus uskonrauhan rikkomisesta on kuusi kuukautta vankeutta. 

– Pilakuvien tarkoitus ei ole loukata vaan kritisoida sitä, että islamia käytetään väkivallan oikeuttamiseen ja totalitaarisiin tarkoituksiin, hän perustelee.

Suomessa ei nostettu syytettä myöskään tanskalaisen Jyllands-Postenin Muhammad-kuvista, jotka Suomen Sisu julkaisi verkkosivuillaan vuonna 2006.

STT:n haastatteleman rikosoikeuden professorin Matti Tolvasen mukaan raja loukkaamisen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen välillä on kuitenkin häilyvä. Joku saattaisi pitää Muhammed-pilakuvia loukkaamistarkoituksessa esitettyinä.

"Voi ehkäistä ääri-ilmiöitä"

Suomalainen media on ollut uskontoihin kajoamisessa varovainen, ja uskonrauha onkin joutunut sananvapauden kanssa törmäyskurssille vain harvoin. Uskonrauhan rikkomisesta on tuomittu viime vuosina nollasta kahteen tapausta vuodessa.

Viime päivinä Twitter-keskusteluissa onkin pohdittu, pitäisikö laki uskonrauhasta kumota aikansa eläneenä. Esimerkiksi vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö tviittasi perjantaina: "Suomessa on yhä jumalanpilkka rikoslailla kiellettyä. Kumotaan se. Sananvapaus on vapaan yhteiskunnan perusta. Uskontojakin saa arvostella."

Korpisaari ei ota kantaa siihen, pitäisikö pykälä poistaa. Hän toteaa, ettei uskonrauhalla suojata vain uskonnollisia tunteita.

– Monissa maissa sillä pyritään myös yhteiskuntarauhan turvaamiseen. Joissain maissa voi tulla väkivaltaisuuksia tai mekkaloita, jos esitetään kauhean rienaavaa aineistoa.

Matti Tolvanen arvelee, että laki voi ehkäistä ääri-ilmiöitä myös Suomessa.

– Se saattaa ehkäistä kovin äärimmäisiä kannanottoja, ja sillä tavalla sille voi olla käyttöä, Tolvanen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat