Uskomaton tarina: Häikäilemätön "Auervaara" huijasi useita naisia

Tarina on kuin dekkarista. Varakas ja hurmaava mies vei ensin Mirjamin sydämen, sitten rahat. Kuolemansairaaksi tekeytynyt miesystävä paljastui häikäilemättömäksi huijariksi, "Auervaaraksi", jonka uhreiksi oli joutunut lukuisia muitakin naisia. Varoittava tarina päätyi käräjiltä kirjaksi, joka Mirjamin mielestä jokaisen naisen olisi syytä lukea.

Naisia vedättävistä huijareista kuulee tarinoita tuon tuostakin, mutta kukaan ei ajattele itse astuvansa "Auervaaran" ansaan. Näin uskoi myös kuusikymppinen Mirjam Nordström ennen joutumistaan sellaisen kynsiin.

Vuonna 2007 Mirjam tapasi netissä varakkaalta ja mukavalta vaikuttaneen ikäisensä herrasmiehen, Ilmarin*. Syöpään menehtynyttä sisartaan surrut Mirjam uskaltautui romanttisille treffeille muutaman kuukauden kirjoittelun jälkeen, ja pari alkoi seurustella.

– Hän asui pienessä yksiössä Helsingissä, sillä kertoi olevansa paljon työmatkoilla. Hän sanoi omistavansa isomman asunnon samassa talossa, mutta että se oli vuokrattu. Lisäksi hän kertoi omistavansa arvokkaan asunnon Tampereella ja pari mökkiä, Mirjam muistelee.

Työmatkat ymmärsi, kertoihan mies työskentelevänsä ulkoministeriössä. Aikaa pariskunta vietti Mirjamin asunnolla ja vapaa-aikaa hänen mökillään. Miehen omalla loma-asunnolla käytiin vain pistäytymässä, sillä hänen vuokralaisiaan ei tulisi häiritä.

Kuolemansairas rahapulassa

Pian rahamiehelle kuitenkin tuli talousvaikeuksia, jotka alkoivat varjostaa onnea. Mirjam muistelee Ilmarin pyytäneen rahaa ensimmäisen kerran lompakkovarkauden takia. Vastoinkäymiset eivät loppuneet siihen, vaan pian mies kertoi eturauhasoireidensa olevan syöpää. Ennuste oli lohduton, ja Mirjam surun murtama. Niinpä hän kertoo antaneensa Ilmarille rahaa syöpähoitoihin: tämän palkka kun alkoi olla harmillisesti myöhässä vähän väliä.

–Olen todella avulias, kiltti ja sinisilmäinen, siis tyypillinen narsistin uhri, Mirjam harmittelee nyt.

Mirjam kertoo, että mies alkoi käydä Mirjamin autolla Tampereella syöpähoidoissa ja auttamassa invalidisoituneen ystävänsä asunnon remontissa. Sairaalassa puhelimessa puhuminen oli hankalaa vierustoverin takia, eikä yllättäen vieraitakaan saanut tulla, Mirjam muistelee. Lopulta hän kuitenkin kävi tapaamassa Ilmaria sairaalassa.

–Hän tuli tapaamaan minua alas kahvilaan, ylös hän ei minua päästänyt. Jalassaan hänellä oli kotiverkkarit, ja ajattelin, että se oli kummallista.

Mies kuitenkin vaikutti niin sairaalta ja puhui syöpähoidoista osuvilla termeillä, joten epäilykset vaimenivat. Sitä paitsi, aina välillä Ilmari voi paremmin ja lupaili esimerkiksi ylellisiä matkoja tai asuntokauppoja, jotka tosin kariutuivat aina viime hetkellä. Saksaan pariskunta tosin sai lähdettyä reissaamaan.

–Muutamaa päivää ennen matkaa mies totesi, että palkka on myöhässä, mutta pian hän saisi saatavansa. Lähdimme sitten minun autollani, Mirjam kertoo. Rahoja ei kuitenkaan koskaan tullut.

–Aamulla seisoin kalliin hotellin tiskillä laskun kanssa ja mietin, mitä teen. Jouduin soittamaan pankkiin ja nostamaan luottorajaani.  Yhteensä maksoin matkasta 3000 euroa.

Liian kiltti jättääkseen

Miehen hämärät rahaongelmat suututtivat Mirjamia. Hän kertoo, että lepytelläkseen mies alkoi suunnitella omaisuuden myymistä, mutta kaupat kaatuivat mitä kummallisempiin seikkoihin.

– Aina kun raivosin, että minun on saatava rahani, hän kertoi löytäneensä uuden ostajaehdokkaan. Ja sitten ostaja ei esimerkiksi olisikaan saanut lainaa, Mirjam tuhahtaa. Rahoitusalalla työskennelleenä hän haistoi palaneen käryä miehen selityksissä.

Mirjam olisi halunnut pelastaa oman taloutensa irtisanomalla vuokramökkinsä, mutta Ilmari vakuutti hoitavansa sen menot. Näin ei kuitenkaan käynyt, joten Mirjam päätyi jälleen maksamaan viulut.

Mirjam kertoo, ettei saanut tavattua enää ystäviäänkään. Hän muistelee, että aina ollessaan menossa tapaamaan heitä, Ilmarin kunto heikkeni dramaattisesti tai tämä sai huolestuneen soiton lääkäriltään. Mirjam halusi eroon ahdistavasta suhteesta, mutta juuri kiltteyden takia hän ei saanut lähdettyä.

– Ajattelin, että koska hän on sairas ja kuolee, en voisi jättää häntä. Siskoni kohdalla näin, miten kauheaa on kuolla syöpään. Hän käytti sitä hyväkseen.

Järkyttävä totuus paljastuu

Ilmari oli toisinaan kadonnut työmatkoilleen ja saattanut olla ottamatta yhteyttä. Lisäksi Mirjam oli alkanut aavistaa, että miehellä saattaisi olla suhde hänen tuntemansa naisen kanssa. Hän ei kuitenkaan halunnut olla mustasukkainen, kunnes eräänä päivänä sai miehen kiinni verekseltään naisen asunnolta.

– Ensin juoksin pois, mutta palasin sitten takaisin vaatimaan avaimiani. Mies väitti, että käsitän väärin kun olen niin kiivasluontoinen. Silloin aloin ottaa selvää asioista.

Mirjam soitti syöpäklinikoille ja sairaaloihin ja sai selvitettyä, ettei Ilmarin nimistä potilasta ollut koskaan hoidettavana ollutkaan. Verovirastosta selvisi, että miehen vaatimattomat tulot koostuivat sosiaalietuuksista ja että hänellä oli pahimmillaan yli 100 000 euroa ulosotossa.

Kaikki oli ollut valetta.

Mies yritti viimeiseen asti jatkaa vedätystään, ja Mirjamin mukaan hän syytti oikeudessakin muun muassa poliisia.

– Hän riemuitsi, että näetkö, miten taitava hän on, että edes veroviranomaiset eivät tiedä hänen omaisuudestaan!

Mirjam kertoo saaneensa lopulta Ilmarilta vielä laskun, jossa tämä penäsi itselleen 3500 euroa Mirjamin asunnossa tekemistään pienistä maalaustöistä ja esimerkiksi suodattimen puhdistuksesta, ja uhkasi naista oikeustoimilla.

Tyrmistys oikeudessa

Mirjam teki rikosilmoituksen ja huojentui poliisin mainitessa, etteivät vastaavat tapaukset ole harvinaisia. Silti hän yllättyi, kun tapaus vihdoin meni käräjäoikeuden käsiteltäväksi. Asianomistajina oli hänen lisäkseen viisi muuta naista sekä yksi yritys.

– Oikeudessa yksi näistä naisista sitten kertoi kihlautuneensa tämän syytetyn kanssa ja vakuutti, että heillä olisi nyt kaikki hyvin. Hän perui syytöksensä, Mirjam muistelee tyrmistystään.

Muille naisille oli kerrottu sekä samoja valheita että uusia tarinoita esimerkiksi hulppeista kiinteistöistä Provencessa ja Skotlannissa. Osalle oli lupailtu avioliittoakin. Mirjam epäilee, että naisia oli lukuisia muitakin, jotka eivät esimerkiksi häpeän takia tehneet rikosilmoitusta. Eivät, vaikka olisivat menettäneet suurempiakin summia ja enemmän omaisuutta kuin Mirjam.

Ilmari tuomittiin viidestä petoksesta, kahdesta väärennyksestä, kavalluksesta sekä viestintäsalaisuuden loukkaamisesta lyhyehköön ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Vahingonkorvauksia hänet tuomittiin maksamaan yli 30 000 euron edestä, mutta ainakaan Mirjam ei koskaan saanut omaa osuuttaan.

– Toimeentulotuesta ei voida periä, joten korvauksia ei tule. Valitimme hovioikeuteen, mutta asiaa ei otettu enää uudelleen käsittelyyn.

Oikeudenkäynnin arvokkain anti onkin läheinen ystävyys toisen uhrin, Ann-Monica Nemeschanskyn, kanssa. Yhdessä naiset kirjoittivat kokemuksistaan kirjan Mitä pahaa on pilvilinnoissa, joka ilmestyi tänä kesänä.

Kirjoittaminen kävi terapiasta, ja nyt Mirjam on mukana myös Narsistien uhrien tuki Ry:n toiminnassa. Mirjam kertoo naisten saaneen positiivista palautetta teoksestaan, ja hän uskoo sen voivan varoittaa muita naisia astumasta ansaan.

–Luulin oikeasti olevani fiksu, ja ettei minua huijattaisi. Niin kuitenkin kävi.

(*Ilmarin nimi muutettu)

Studio55.fi

Kuvat Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat