Mainos

Uskomaton historialöytö tavallisen ulko-oven takaa – Maikkarin parkkitalon alta paljastui yllätys

0:41

MTV:n pihamaalta paljastui ensimmäisen maailmansodan aikainen luola. Se löydettiin vahingossa toisen tutkimuksen yhteydessä. 1960-luvulta lähtien luolassa on toiminut MTV:n kuvanauhavarasto.

Luolan alkuperäinen käyttötarkoitus paljastui viime vuoden lopulla arkistolähteiden perusteella.  Se on sisältä yksi parhaimmin säilyneistä ensimmäisen maailmansodan aikaisista luolista. 

–  Löysin vuoden 2015 joulukuussa toisen tutkimuksen yhteydessä Kansallisarkiston kokoelmasta pohjapiirroksen ja profiilikuvan kellarista. Se muistutti ensimmäisen maailmansodan aikaista kallioon louhittua tunnelivarastoa tai -suojaa, raportoi luolan paikallistanut arkeologi John Lagerstedt

Lagerstedtin mukaan suoja on rakennettu todennäköisesti vuosina 1915–1917. Luola on suorakaiteen muotoinen kooltaan noin  25 x 5 metriä. Korkeimmillaan luolan katto on kolmessa metrissä. 

Luola sijaitsee Ilmalan mäen etelärinteellä Helsingin Pasilassa. Sisäänkäyntiin johtanut kalliorotko on jäänyt MTV:n  paikoitusalueen alle, mutta luola ja sen sisäänkäynti ovat edelleen jäljellä. Sisäänkäyntiin johtavat 1960-luvun lopulla rakennetut betoniportaat ja luolan oviaukko sijaitsee noin kuusi metriä nykyisen paikoitusalueen tason alapuolella.

Luolan seinät ja katto ovat betonia. Alkuperäinen aaltopellistä rakennettu sisäkatto on vielä paikallaan. Myös sisäänkäynnin teräsovet ovat alkuperäiset.

– Luola on todennäköisesti liittynyt Ilmalan kalliolla sijainneeseen ilmatorjuntapatteriin. Se on ollut ehkä patterin ampumatarvikevarastona, Lagerstedt arvioi.

Salaperäinen historia

Lagerstedtin paikallistamasta luolasta ei ole löytynyt tietoja mistään tällä hetkellä tiedossa olevista kirjallisista lähteistä. Sitä ei ole merkitty ensimmäisen maailmansodan aikaisiin venäläisiin linnoituskarttoihin eikä puolustusministeriön karttaan, johon listattiin pääkaupunkiseudun ensimmäisen maailmansodan aikaiset linnoitteet ja kallioon louhitut tunnelivarastot. 

Vaikka luolan sisäänkäynnin edusta on tuhoutunut on se kuitenkin yksi parhaiten säilyneistä pääkaupunkiseudun ensimmäisen maailmansodan aikaisista luolista.

Lähde: John Lagerstedt / Raportti ensimmäisen maailmansodan aikaisen linnoitteen tarkastuksesta

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.