Mainos

Tutkija: Miten MTV:n mysteeriluola unohtui vuosikymmeniksi? Kuvat ja videot perkaavat luolan historiaa

1:12

MTV Uutisten lukijat ovat kummastelleet, miten ensimmäisen maailmansodan aikainen luola on voinut jäädä historioitsijoilta huomaamatta.

Luolan alkuperä paljastui vahingossa toisen tutkimuksen yhteydessä. 1960-luvulta lähtien tilassa on toiminut MTV:n kuvanauhavarasto.

Luolan alkuperäinen käyttötarkoitus paljastui viime vuoden lopulla arkistolähteiden perusteella, kun arkeologi John Lagerstedt oli tekemässä toista tutkimusta.  

– Kansallisarkiston kokoelmassa oli pohjapiirros ja profiilikuva kellarista, joka muistutti ensimmäisen maailmansodan aikaista kallioon louhittua tunnelivarastoa tai -suojaa.

Lagerstedtin paikallistamasta luolasta ei ole löytynyt tietoja mistään tällä hetkellä tiedossa olevista kirjallisista lähteistä. Sitä ei ole merkitty ensimmäisen maailmansodan aikaisiin venäläisiin linnoituskarttoihin eikä puolustusministeriön karttaan, johon listattiin pääkaupunkiseudun ensimmäisen maailmansodan aikaiset linnoitteet ja kallioon louhitut tunnelivarastot. 

Arkeologin mukaan luola on saattanut unohtua tutkijoilta. 

– Tilaa on käytetty viime vuosina ahkerasti ja varmasti tässä on toisen maailmansodan aikaankin ollut suojatiloja. Pikkuhiljaa nämä asiat unohtuu. Jostain syystä tämä tila ei ole koskaan päätynyt museoinventointeihin, vaan luola on saanut lymyillä täällä.

Tutkijan Ilmalan luolalla on myös historiallista arvoa.

– Tämä on kiinteä muinaisjäännös. Ne ovat rauhoitettuja nykyään. 

Luola sijaitsee Ilmalan mäen etelärinteellä Helsingin Pasilassa. Sisäänkäyntiin johtanut kalliorotko on jäänyt MTV:n paikoitusalueen alle, mutta luola ja sen sisäänkäynti ovat edelleen jäljellä.

Lagerstedt kertoo, että luolan käyttötarkoitus on todennäköisesti liittynyt Ilmalan kalliolla sijainneeseen ilmatorjuntapatteriin.

– Se on ollut ehkä patterin ampumatarvikevarastona, Lagerstedt arvioi. Saksalaisilla oli ilmalaivoja ja pommikoneita tuolloin käytössään ja niihin varauduttiin. Helsinkiä suojasi ensimmäisen maailmansodan aikaan neljä ilmatorjuntapatteria, Lagerstedt kertoo.

Luolassa on hyllymetreittäin varastoituna MTV:n televisio-ohjelmien vanhoja nauhoja. Arkeologi pitää tilan nykyistä käyttöä hyvänä.

– Käyttötarkoitus on vallan mainio. Näitä luolia käytetään muutenkin varastotarkoitukseen. Tämä on yksi parhaiten säilyneistä tiloista. Tila on hyvin ilmastoitu ja säilyy nykyisessä käytössään hyvin.

Ilmalan luola ei ole mitenkään erityislaatuinen, paitsi erityisen hyvän kuntonsa suhteen. Samankaltaisia luolia on pääkaupunkiseudulla lähes sata. 

Aiheesta lisää illan Kymmenen Uutisissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.