Useita satoja ikäihmisten hoitopaikkoja on jouduttu sulkemaan henkilöstöpulan tai hintakiistan takia

Useita satoja ikäihmisten hoitopaikkoja on suljettuna henkilöstöpula tai hintakiista – jonot ja jonotusajat kasvavat 2:16
Useita satoja ikäihmisten hoitopaikkoja on suljettuna henkilöstöpula tai hintakiista – jonot ja jonotusajat kasvavat

Suomessa on suljettuna useampi sata ikäihmisten hoitopaikkaa, koska yksityiset palveluntuottajat eivät voi tarjota sovittuja vuodepaikkoja hyvinvointialueille. 

Syynä on henkilöstöpula tai pitkittynyt kiista ostopalvelun hinnasta. Palveluntuottajat vaativat nyt korkeampia sopimushintoja kohonneiden kustannusten ja keväällä muuttuneiden mitoitusten myötä.

Tuulikki Palosaarelle ja alzheimerin tautia sairastavalle aviomies Lasselle kävi onnekkaasti, kun hoitopaikka viimein varmistui.

– Olen kiitollinen, että huolehtivat nähdessään, etten enää jaksaa ja Lasse oli huonossa kunnossa, kertoo 86-vuotias Tuulikki Palosaari.

Yksityiset toimijat eivät ole pystyneet tuottamaan palveluita

Tilanne yleisesti Keskipohjanmaan hyvinvointialueella on huono. Hoitojonossa on tälläkin hetkellä 70–80 ikäihmistä, mutta samaan aikaan vuodepaikoista 40 pysyy suljettuna.

– Meillä jouduttiin paikkoja sulkemaan siitä syystä, että pari ostopalveluyksikköä ei kykene niitä meille tuottamaan, kertoo hoidon ja hoivan toimialuejohtaja Ritva Jämsä Keskipohjamaan hyvinvointialue Soitesta. 

Soiten hyvinvointialuejohtaja Minna Korkeakoski-Västi puolestaan kertoo, että sopimukset yritysten kanssa ovat olemassa, mutta erinäisistä syistä yksityiset toimijat eivät ole pystyneet tuottamaan palveluita.

Eri puolilla Suomea on vastaavanlainen tilanne. Yksi syy tälle on henkilöstöpula, toinen hintojen nousu. Yksityiset palveluntuottajat vaativat korkeampia korvauksia kustannusten nousun myötä.

– Ostopalveluyrittäjien näkemys kustannuskasvusta on kovin erilainen kuin mikä on hyvinvointialueiden rahoitustilanne, sanoo Korkeakoski-Västi. 

"Kynnys on noussut"

Tilastot osoittavat, että sekä ikäihmisten kotihoidon että laitoshoidon määrä on vähentynyt viime vuosina.

Vanhusasiavaltuutetun Päivi Topon mukaan koko Suomen tasolla ympärivuorokautisen hoivan piirissä olevien iäkkäiden osuus on vähentynyt.

– Toisin sanoen meillä on noussut se kynnys päästä ympärivuorokautiseen hoivaan.

Lue myös:

    Uusimmat